Njemački Telekom bi da "nacionalnim internetom" zaštiti e-poštu od stranih službi

"Vjerujemo da je za njemačke korisnike važno da se usvoji neka vrsta sporazuma o zaštiti podataka na evropskom nivou"
1 komentar(a)
Ažurirano: 26.10.2013. 16:48h

"Nacionalno preusmjeravanje" – novi je slogan njemačkog Telekoma. Nakon afere sa špijuniranjem telekomunikacije njemačkih građana od strane američke tajne službe NSA (od čega navodno nije bila pošteđena ni kancelarka Angela Merkel), Dojče Telekom pokušava da vrati povjerenje javnosti inicijativom da se internet saobraćaj zadrži unutar granica Njemačke.

"Prema ovoj ideji, podaci koji se na internetu kreću od pošiljaoca do primaoca u Njemačkoj, ne bi se slali preko drugih zemalja, što se sada često događa“, pojasnio je portparol Telekoma Filip Blank za Dojče Vele.

Inicijativom je obuhvaćena elektronska pošta, ali i sveukupan protok informacija na Internetu. Time bi se zaobišle magistrale podataka i čvorišta u inostranstvu, za koje se sumnja da su pod prismotrom. Njemački Telekom otvara mogućnost da se to područje kasnije proširi i na zemlje šengenskog prostora.

Internet nadilazi države

Ali stručnjaci su skeptični i smatraju da je taj plan teško realizovati. Struktura interneta nalaže da podaci traže najbrži i najjeftiniji put kroz globalnu mrežu. Glavni urednik IT-časopisa „iX“ Jirgen Seger kaže kako je tehnički moguće zadržati razmjenu mailova unutar njemačkih granica. Ipak, za tako nešto bi se morao žrtvovati princip prema kojem se podaci šalju najlakšim putem, a bile bi neophodne i dodatne investicije u mrežnu infrastrukturu, odnosno - korišćenje Interneta moglo bi postati skuplje.

Bilo bi još teže u njemačkim okvirima zadržati kompletan internet saobraćaj (između njemačkih korisnika). Ključni serveri se uglavnom nalaze u Sjedinjenim Američkim Državama, kaže Seger. Da bi se uspostavio „nacionalni internet“ potrebna je „vrlo komplikovana i skupa infrastruktura, poput one u Saudijskoj Arabiji i Iranu“.

Elektronska pošta nikad nije sigurna

Na kraju se postavlja pitanje hoće li „nacionalni internet“ zaista doprinijeti sigurnosti? Seger podsjeća da „potpuno kontrolisani, nacionalni internet znači i da će se morati znati ko šalje podatke, kakvi su to podaci i gdje se šalju. U tom slučaju, stvara se platforma nadzora iza kojeg stoji država". Dakle, čak i ako bi se spriječilo špijuniranje stranih službi, njemačke bi još uvijek bile u stanju da čitaju elektronsku poštu.

Dojče Telekom zato predlaže da se pošta kodira. Najveća njemačka telekomunikaciona kompanija se nedavno savjetovala sa drugim internet kompanijama, pokušavajući da da odgovor na pitanje kako poboljšati sigurnost razmjene elektronske pošte. Ipak, ni to neće biti dovoljno da se uvid u elektronsku poštu potpuno zabrani. Naime, na putu od pošiljaoca do primaoca postoje tačke gdje se kodiranje prekida, da bi se poruke skenirale, i ustanovilo prenose li viruse.

Pritisak na političare

Za Jirgena Segera iz časopisa „iX“ inicijativa Telekoma pomalo liči na puku "predstavu za javnost“, dakle čisti PR. Ipak, on smatra da je dobro što se u javnosti uopšte raspravlja o temi povjerljivosti podataka. Portparol Telekoma, Blank smatra da su političari na potezu:

"Nevezano za naš predlog o sistemu za nacionalno preusmjeravanje, mi vjerujemo da je za njemačke korisnike važno da se usvoji neka vrsta sporazuma o zaštiti podataka na evropskom nivou.“

O takvom sporazumu se već dugo govori, a on bi mogao uvesti zakonska pravila i za strane kompanije koje nude usluge u Evropi.

Povjerenica Evropske komisije za pitanja digitalnog razvoja Neli Kros nije baš impresionirana predlogom Telekoma. Ona smatra da je "nacionalni Internet“ greška, prenosi časopis „Spiegel“ te poručuje da se ne može osvajati globalno tržište, ako se podaci zatvore unutar nacionalnih granica.

Bonus video: