Špijuniraju nas i proizvođači automobila!

Njemački časopis Auto Bild izvijestio je da proizvođači automobila uz pomoć brojnih naprava u vozilu skupljaju informacije o recimo potrošnji goriva...
0 komentar(a)
vozač, Foto: Shutterstock.com
vozač, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 26.10.2013. 14:51h

Informacije o špijunskoj praksi američke obavještajne službe NSA, koje su posljednjih dana kulminirale vijestima o prisluškivanju evropskih zvaničnika, dovele su do poplave vijesti o špijuniranju, a njemački mediji upozoravaju da građane špijunira i automobilska industrija…

Njemački časopis Auto Bild izvijestio je da proizvođači automobila uz pomoć brojnih naprava u vozilu skupljaju informacije o recimo potrošnji goriva, o broju putnika u vozilu ili o opterećenju, što im omogućava uvid u navike vozača.

"Sakupljanje podataka dešava se u velikoj sivoj zoni", izjavio je za Auto Bild jedan profesor prava.

Sam vlasnik automobila nema mogućnost uvida u te podatke, budući da samo proizvođači mogu upravljati odgovarajućim napravama u vozilu.

Nadalje, proizvođači mogu da dobijene podatke i upotrijebe protiv vlasnika vozila, recimo kad je riječ o garanciji za vozilo. Jedan takav slučaj već je poznat, kad je proizvođač MAN uskratio jednom vlasniku teretnog vozila izmjenu dijela jer je otkrio da je vozilo bilo preopterećeno, prenosi HRT.

Bonus video: