SAD negiraju "Le Monde": NSA nije špijunirala Francuze

Šef američkih obavještajnih službi je kazao da SAD skupljaju informacije kako bi zaštitili svoje građane i njihove interese, ali i saveznike, zbog terorističkih prijetnji
1 komentar(a)
Džejms Kleper, Foto: Reuters
Džejms Kleper, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.10.2013. 07:43h

Šef američkih obavještajnih službi Džejms Kleper negirao je navode francuskog dnevnika "Le Monde" prema kojima je Nacionalna bezbjednosna agencija (NSA) prisluškivala telefonske razgovore francuskih građana.

"Navodi prema kojima je NSA skupila više od 70 miliona snimaka telefonskih razgovora francuskih građana su netačni", rekao je Kleper.

On je kazao da SAD skupljaju informacije kako bi zaštitili svoje građane i njihove interese, ali i američke saveznike zbog terorističkih prijetnji.

"Za SAD je veoma važno prijateljstvo sa Francuskom i mi ćemo nastaviti da sarađujemo na planu bezbjednosti", rekao je Kleper.

Francuska poručila SAD da prisluškivanje mora da prestane >>>

Francuska traži odgovore od SAD: Objasnite špijuniranje >>>

Grinvald: Stižu nove priče o špijuniranju, objaviću sve što mi je Snouden dao >>>

Na internet sajtu Monda je objavljeno da je NSA snimila 70,3 miliona telefonskih poziva francuskih građana između 10. decembra 2012. i 8. januara 2013.

Mond se poziva na dokumente bivšeg analitičara NSA Edvarda Snoudena koji je u junu objavio tajne podatke o američkim programima prisluškivanja i nadzora komunikacija širom svijeta.

U dokumentima ima dovoljno navoda da se vjeruje da su na meti prisluškivanja bile kako osobe za koje se vjeruje da su povezane s terorističkim aktivnostima, tako i pojedinci iz francuskih poslovnih, političkih krugova ili iz državne uprave.

Slični programi nadzora komunikacija otkriveni su za Veliku Britaniju i Njemačku, prema dokumentima koje je objelodanio Snouden.

Bonus video: