Rusija: Susret Putina i ruskih muftija

On je apelovao na ruske muslimane da uspostave partnerske odnose sa drugim vjerskim grupama, naročito sa Ruskom pravoslavnom crkvom
3 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Beta/AP
Vladimir Putin, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 22.10.2013. 18:30h

Duhovne vođe islamskih religioznih organizacija treba da se pridruže vladinim agencijama u nastojanjima da se odupru politizaciji islama, rekao Vladimir Putin.

Ruski predsjednik je istakao da neke političke snage koriste islam, ili tačnije njegove radikalne trendove, koji su vrlo netipični za ruske muslimane, da bi oslabile državu, stvorile zone konflikata koje bi bile kontrolisane iz inostranstva, posijale razdor među različitim etničkim grupama i podstakle separatističko rasploženje u različitim regionima.

Ruski predsjednik je, na konferenciji s muftijama iz više regiona Rusije, najavo da je važno oživjeti odanost domaćih muslimana prema njihovoj istorijskoj tradiciji, kako bi se oduprli navedenim tendencijama, prenosi Itar-Tas.

On je apelovao na ruske muslimane da uspostave partnerske odnose sa drugim vjerskim grupama, naročito sa Ruskom pravoslavnom crkvom.

Inače, Vašington tajms je danas objavio da Muslimani čine sve veći procenat stanovništva u Rusiji i njihov udio u ukupnom stanovništvu raste, što će promjeniti karakter zemlje.

Bonus video: