Premijer sa najdužim stažom u EU: Žan-Klodu Junkeru još jedan mandat

Luksemburg je jedna od zemalja osnivača EU i veliki finansijski centar, zbog čega njen uticaj prevazilazi 515.000 stanovnika
3 komentar(a)
Žan Klod Junker, Foto: Wikimedia
Žan Klod Junker, Foto: Wikimedia
Ažurirano: 21.10.2013. 07:52h

Demohrišćanska stranka luksemburškog premijera Žan-Kloda Junkera ostaje najveća partija poslije jučerašnjih prijevremenih parlamentarnih izbora i prvi je izbor za formiranje koalicione vlade.

Na osnovu polovine prebrojanih glasova, Junkerov CSV je dobio pet odsto manje glasova od 38 odsto iz 2009, ali ostaje daleko ispred koalicionog partnera, socijalističkog LSAP-a, i opozicionih liberala (DP), koji su dobili po gotovo 20 odsto glasova.

Junker, premijer s najdužim stažom u 28-članoj Evropskoj uniji još od 1995, mogao bi da formira vladu lijevog ili desnog centra ili da se suoči sa velikom koaliciom liberala, socijalista i zelenih.

Luksemburg je jedna od zemalja osnivača EU i veliki finansijski centar, zbog čega njen uticaj prevazilazi 515.000 stanovnika. Junker je od 2005. do skoro bio šef Eurogrupe, tijela koji čine ministri finansija zemlja eurozone.

Junker bi mogao da formira vladu lijevog ili desnog centra ili da se suoči sa velikom koaliciom liberala, socijalista i zelenih

Birači su juče kaznili Junkerovu stranku, ali AP ocjenjuje da je moglo biti i gore. Prema prognozama, njegov CSV će imati 23 od 60 mjesta, tri manje u odnosu na prošle izbore.

„Sa zadovoljstvom ističem da Demohrišćanska stranka ostaje najveća partija u zemlji“, kazao je ministar finansija Luk Friden.

Projekcije pokazuju da LSAP i DP čeka po 13 mjesta, a Zelene šest.

Junker je ostavio otvorenom mogućnost formiranja vlade sa različitim strankama.

„Što se tiče koalicionih partnera, ne dajemo nikome prednost. Nemamo isključiv pogled na to“, poručio je Junker.

Bonus video: