UPOREDIO MAĐARSKOG PREMIJERA SA MARIN LE PEN

Junker traži isključenje Orbanove stranke iz Evropske narodne partije

Mađarska vlada predstavila novi plakat kojim optužuje Junkera i Džordža Soroša da žele da Mađarsku preplave migrantima
642 pregleda 2 komentar(a)
Orban, Foto: Reuters
Orban, Foto: Reuters

Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker smatra da stranka mađarskog premijera Viktora Orbana trebalo da napusti Evropsku narodnu partiju.

Junker je tom prilikom je uporedio Viktora Orbana sa liderkom francuske krajnje desnice Marin Le Pen.

"Oni nisu glasali za mene. Nije ni krajnja desnica. Sjećam se da je Marin Le Pen rekla: ''Ne glasam za vas'. Na to sam joj odgovorio: 'Ne želim vaš glas'. Postoje neki glasovi koje ne želite", rekao je Junker.

Neobično oštar komentar Junker je iznio u Štutgartu u Njemačkoj nakon što je mađarska vlada predstavila novi plakat kojim optužuje Junkera i američkog filantropa mađarskog porijekla Džordža Soroša da žele da Mađarsku preplave migrantima, prenosi Rojters.

"Protiv laži ne možete mnogo da učinite", rekao je Junker i dodao da bi Manfred Veber koji je izabran za glavnog kandidata Evropske narodne partije (EPP) na predstojećim izborima za Evropski parlament, trebalo da se zapita "da li mu treba taj glas".

Kako se navodi, sve su glasniji pozivi da se Fides, zbog svoje oštre antimigrantske kampanje, izbaci iz EPP, grupe koja okuplja stranke hršćanskih demokrata i desnog centra, prenosi Tanjug.

Stranka Fides je snažna u Mađarskoj, što znači da će osvojiti veliki broj predstavnika na izborima za Evropski parlament, zbog čega bi njeno izbacivanje iz Evropske narodne partije oslabilo tu grupu, najjaču u EP.

Preporučujemo za Vas