U Njemačkoj se priprema Vlada široke koalicije?

Tu informaciju prenose njemački mediji poslije treće runde pregovora ova dva politička bloka, navodeći da bi konkretni dogovori mogli početi već u srijedu
54 pregleda 1 komentar(a)
Njemačka Vlada, Foto: Beta/AP
Njemačka Vlada, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 17.10.2013. 15:36h

Demohrišćani njemačke kancelarke Angele Merkel i socijaldemokrate Zigmara Gabrijela dogovorili su se da započenu pregovore o stvaranju vlade "velike koalicije".

Tu informaciju prenose njemački mediji poslije treće runde pregovora ova dva politička bloka, navodeći da bi konkretni dogovori mogli početi već u srijedu.

Demohrišćani i socijaldemokrate će svojim partijama dati ovaj prijedlog o početku dogovora za stvaranje vlade "velike koalicije", a kao izvjesno važi da će socijaldemorkate ovog vikenda na svom kongresu dati podršku partijskom vrhu za stvaranje vlade "velike koalicije", kakvu je Merkelova već jednom vodila.

Političari demohrišćana i socijaldemokrata naglašeno harmonično su se danas predstavili pred medijima.

"Početak koalicionih dogovora je smislen... vjerujemo da možemo naći zajedničku osnovu sa demohrišćanima...", rekao je šef Socijaldemokratske partije (SPD) Gabrijel, ali i istakao da još nema zajedničkih stavova, kada je riječ o tačkama razmimoilaženja.

U toku današnjih trećih i posljednjih po redu sondirajućih razgovora došlo je do susreta u "šest očiju", prenose mediji, navodeći da su se prvo susreli samo Merkelova, Gabrijel i Horst Zehofer, šef bavarske Hrišćansko-socijalne unije, "sestrinske" partije Hrišćansko-demokratske unije, kancelarke Merkelove.

Na saveznim izborima 22. septembra, demohrišćani, sa Merkelovom na čelu, dobili su više od 41 odsto glasova, a SPD svega 26 procenata.

Bonus video: