Marin Le Pen: EU će zadesiti ista sudbina kao SSSR

EU predstavlja "međunarodnu anomaliju", raspadom SSSR-a nije došlo do smrti zemalja članica. Tako da i evropske zemlje mogu bez EU, poručila je Le Pen
2 komentar(a)
Marin Le Pen, Foto: Beta/AP
Marin Le Pen, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 17.10.2013. 09:39h

Liderka krajnje desnice u Francuskoj Marin le Pen izjavila je da EU predstavlja "međunarodnu anomaliju" i da će je zadesiti ista sudbina kao Sovjetski Savez.

Evropskoj uniji, kao i Sovjetskom Savezu, nema spasa. Želim da Evropa ponovo postane unija suverenih država", rekla je Le Pen za francuski radio RFI, ističući da će se evropski blok "raspasti kao što se raspao Sovjetski Savez".

"Ona je kazala da EU predstavlja "međunarodnu anomaliju", ističući da raspadom SSSR-a nije došlo do smrti zemalja članica i da se to ne bi dogodilo ni sa članicama EU.

Francusku sada potresa skandal nakon što je 15 godišnja romska devojčica s Kosova privedena u sred školskog izleta kako bi bila deportovana. "To predlažem za Evropu... da se vrati prosperitetu i bezbednosti u kontekstu saradnje država koje slobodno mogu da sarađuju ili ne saradjuju ako smatraju da to nije u interesu njihovih naroda", kazala je ona.

Liderka francuskog Nacionalnog fronta ovu izjavu je dala u nedelji u kojoj je u Francuskoj najavljeno otpuštanje više stotina radnika, ističući da je za krizu na tržištu rada kriva "nepravedna konkurencija" kako iz zemalja EU, tako i iz onih van nje.

Le Pen je s tim u vezi pozvala da se uvede "inteligentan protekcionizam" i stroža kontrola imigracije. Ona je naglasila da radnici koji zbog najavljenih otpuštanja demonstriraju "shvataju da su nam potrebne granice" i istakla da Francuska "ne može da prihvati sve Rome iz Evrope".

Podsjetimo, Mari le Pen preuzela je vođenje stranke od svog oca 2011, od kada pokušava da poboljša imidž Nacionalnog fronta, zbog čega je odmah kazala da razmišlja o pokretanju tužbe protiv svih koji tu stranku nazivaju ekstremnom desnicom, čime je svrstavaju u "isti koš" za norveškim ubicom Brejvikom i grčkom neonacističkom strankom Zlatna zora.

Nacionalni front je međutim, više puta bio proglašen krivim po optužbama za podsticaj na rasnu mržnju i negiranje Holokausta. Mari le Pen je poznata i po tome što se odavno protivi zvaničnoj politici EU po mnogim pitanjima i po izjavama da je ta unija zapravo zatvor.

Bonus video: