Mađarska: Bivši komunistički ministar optužen za ratni zločin

Prema riječima istražitelja, Bižku je izdavao naređenja miliciji da puca na demonstrante i odigrao ključnu ulogu u suzbijanju ustanka
0 komentar(a)
Bela Bižku, Foto: Parameter.sk
Bela Bižku, Foto: Parameter.sk
Ažurirano: 16.10.2013. 11:52h

Bivši mađarski ministar i visoki funkcioner Komunističke partije Bela Bižku optužen je za ratni zločin, vezan za represalije protiv civila nakon antisovjetske revolucije 1956. godine, saopštili su danas mađarski tužioci.

Bižku (92) je postao ministar unutrašnjih poslova i član privremenog Izvršnog komiteta vladajuće Komunističke partije nakon što su sovjetske snage brzo ugušile pobunu iz oktobra 1956, podsjetila je agencija AP.

Taj komitet je formirao miliciju koja je sprovodila represije, poput ubistva 49 ljudi tokom dva protesta u decembru te godine, kada su pripadnici milicije otvorili vatru na demonstrante.

Prema riječima istražitelja, Bižku je izdavao naređenja miliciji da puca na demonstrante i odigrao ključnu ulogu u suzbijanju ustanka.

Glavni tužilac Budimpešte Tibor Ibolija je danas rekao da uloga Bižkua u tim represijama, prema Ženevskoj konvenciji, predstavlja ratni zločin i podliježe maksimalnoj kazni doživotnog zatvora.

Bižku se nalazi u kućnom pritvoru i očekuje se da sudski postupak protiv njega otpočne za tri mjeseca.

Bonus video: