Sud presudio: Sloboda za Navaljnog

„Zbog ovoga nećemo prestati sa političkom borbom, neće im uspjeti da uplaše ni mene ni moje kolege", kazao je Navaljni
2 komentar(a)
Ažurirano: 16.10.2013. 11:13h

Oblasni sud u Kirovu je zamijenio petogodišnju zatvorsku kaznu na koju je opozicionar Aleksej Navaljni osuđen 18. jula zbog korupcije za uslovnu kaznu.

Biznismenu Pjotru Oficerovu je zamenjeno četiri godine zatvora na isto toliko uslovno, javio je Radio "Komersant".

Navaljni je najavio da će se žaliti i na ovu presudu.

„Zbog ovoga nećemo prestati sa političkom borbom, neće im uspjeti da uplaše ni mene ni moje kolege. Pokazali smo da možemo da utičemo na vlast i neophodno je da nastavimo kako bi izdejstvovali i oslobađanje svih koji su u zatvoru iz političkih razloga“, rekao je Navaljni. Sud je odlučivao o žalbi Navaljnog i Oficerova na presudu kojom su 18. jula osuđeni na pet, odnosno četiri godine zatvora zbog korupcije, tj. za krađu 10.000 kubnih metara drvne građe i nanošenje štete 16 miliona rubalja fabrici „Kirovles“ dok je Navaljni 2009. godine radio kao savjetnik gubernatora Kirovske oblasti.

Navaljni je najavio da će se žaliti i na ovu presudu

Navaljni je učestvovao na posljednjim izborima za gradonačelnika Moskve, na kojima je bio drugi sa zavidnih i neočekivanih 27,24 odsto glasova birača. Aleksej Navaljni je postao poznat najprije po seriji blogova u kojima je raskrinkavao korupciju prilikom javnih nabavki, a onda i tokom protesta u zimu 2011/2012. godine protiv navodnih izbornih krađa. Poznat je kao kritičar vlasti i predsednika Rusije Vladimira Putina. Sudski proces za krađu drvne građe u „Kirovlesu“ je samo jedan u nizu procesa pokrenutih protiv Navaljnog u posljednjih godinu dana.

Galerija

Bonus video: