Prvi gej gradonačelnik na Bliskom istoku?

Prema istraživanju objavljenom prošle nedjelje, Huldai je u prednosti, ali je 46 odsto birača i dalje neodlučno
94 pregleda 6 komentar(a)
Nican Horovic, Foto: Rojters
Nican Horovic, Foto: Rojters
Ažurirano: 16.10.2013. 11:35h

Kao kandidat na putu da postane prvi deklarisani gej gradonačelnik na Bliskom istoku, Nican Horovic se nada da će njegova trka za prvog čovjeka Tel Aviva pomoći homoseksualcima širom regiona u kojem su uglavnom ugnjetavani.

Iako se ne očekuje da će na izborima u utorak pobijediti rivala, bivšeg vojnog pilota Rona Huldaija, ovaj 48-godišnjak je nepokolebljiv i ukazuje na rezultate ankete prema kojima je u zaostatku samo 5%. Prema istraživanju objavljenom prošle nedjelje, Huldai je u prednosti, ali je 46 odsto birača i dalje neodlučno.

„Ne samo da ću biti prvi gej gradonačelnik ovdje u Izraelu, nego na cijelom Bliskom istoku. To je veoma uzbudljivo“, kazao je Horovic Rojtersu.

Njegov uspon ne čudi pošto je u regionu, poznatom po društvenom i vjerskom konzervativizmu, Tel Aviv poznat kao „grad koji nikad ne spava“, a sajt Gaycities.com ga je prošle godine uvrstio među najbolje gej destinacije.

Nasuprot tome , prošle nedjelje je u Jerusalimu na ulice izašlo 800.000 ortodoksnih Jevreja da u crnim kaputima i šeširima prisustvuju sahrani rabina Ovadija Josefa, o kojem su podijeljena mišljenja, a kritičari ga nazivaju „izraelskim ajatolahom“.

Huldai koji upravlja Tel Avivom od 1998, već odvaja dio budžeta za gej paradu na plaži koja se održava svake godine, a postoji i gej filmski festival i gradski centar za gej zajednicu koji nudi kulturne i sportske programe za tinejdžere i omladinu.

„Horvicova kandidatura ne izaziva potrese zato što mnogi na Tel Aviv već gledaju kao na gej prijestonicu Bliskog istoka“

„Horvicova kandidatura ne izaziva potrese zato što mnogi na Tel Aviv već gledaju kao na gej prijestonicu Bliskog istoka“, napisao je izraelski bloger Tal Šnajder.

Međutim, Horvic, bivši novinar koji je kao poslanik pokretao socijalna pitanja i borio se za prava emigranata iz Afrike koji su pobjegli u Tel Aviv, tvrdi da diskriminacije gejeva još ima u gradu. On navodi primjer jednog vlasnika stana koji je odbio da ga izda njegovom partijskom kolegi zato što je ovaj gej.

Brakovi homoseksualaca nisu priznati u Izraelu. Horovic, koji sa partnerom živi već više od deset godina, želi da se to promijeni.

„Nadam se da će kad me izaberu to doprinijeti toleranciji i razumijevanju, ne samo u Izraelu, nego i u cijelom regionu“, poručio je Horovic.

Bonus video: