BMW podmitio Angelu Merkel?

Merkelina stranka tvrdi da ne postoji veza između donacije i pritiska vlade na druge evropske članice da odgode primjenu dogovora o emisiji
7 komentar(a)
Ažurirano: 15.10.2013. 20:12h

Samo nekoliko nedjelja nakon izbora, Hrišćansko demokratski savez (CDU) Angele Merkel je dobio veliku donaciju većinskog vlasnika BMW-a. U tome ne bi bilo ništa čudno da se isplata nije poklopila sa odlukom vlade da pomogne proizvođačima automobila.

Porodica Kvant/Klaten, koja posjeduje 46,7 osto kompanije iz Minhena, tradicionalo je jedan od najvjernijih donatora kancelarkine stranke. Porodica je 9. oktobra prebacila 690 hiljada eura na račun CDU, prema administrativnom tijelu parlamenta koje je na svom sajtu objavilo podatke o uplati. Međutim, ovoga puta se to poklopilo sa munjevitom intervencijom Berlina da zaustavi nova ograničenja emisije ugljen dioksida za proizvođače automobila u Evropskoj uniji, objavio je „Špigl“.

Ministri EU za životnu sredinu su se u ponedjeljak povinovali zahtjevima Njemačke da odustanu od dogovora o ograničavanju emisije CO2 iz automobila. Argumenti Berlina su bili da će ograničenja koštati Njemačku radnih mjesta i pogoditi njenu automobilsku industriju.

„Špigl“ piše da su se ministri iz 28 članica, nakon višemjesečnog snažnog lobiranja iz Njemačke, dogovorili da ponovo otvore sporazum zaključen u junu. Njemački proizvođači Dajmler i BMW proizvode snažnije automobile koji troše više goriva nego oni koje proizvode kompanije poput italijanskog FIAT-a. To znači, navodi njemački list mišljenje analitičara, da bi bilo teže primijeniti predloženo ograničenje na emisiju CO2 od 95 grama po kilometru za sva nova auta od 2020.

Merkelina stranka tvrdi da ne postoji veza između donacije i pritiska vlade na druge evropske članice da odgode primjenu dogovora o emisiji.

„Porodica Kvant godinama podržava CDU privatnim donacijama, nezavisno od toga da li je CDU bila u vladi ili u opoziciji,“ navela je stranka u saopštenju.

Njemačka želi da ograničenja stupe na snagu od 2024, što bi, prema procjeni ekološke organizacije „Dojče Umveltilfe” dovelo do dodatnih emisija CO2 od 310 miliona metričkih tona.

Klaus Ernst iz opozicione Lijeve partije, rekao je da je to „najočigledniji primjer kupljenog političkog odlučivanja na duži rok. BMW ima Merkel u šaci. Niko to još nije uradio tako otvoreno.“

Borci za zaštitu životne sredine kažu da Njemačka odbacuje šansu da učini evropske automobile energetski efikasnijim i da smanji zavisnost bloka od uvoza nafte.

Merkelina intervencija u ime auto industrije naljutila je neke njene partnere u EU, koji od juna gledaju kako njena vlada snažno lobira za poništenje dogovora o 95 grama. „Špigl“ navodi da je Njemačka prvo zastrašila male države poput Mađarske, Portugala i Slovačke da podrže njen stav. Njemačke automobilske kompanije upravljaju fabrikama u tim državama.

List dalje otkriva kako je Njemačka počela da „obrađuje“ velike članice EU. Na samitu EU u junu, diplomate su primijetile da Njemačka nije imala primjedbu na to da se ne smanjuje suma koja se Britaniji vraća iz evropskog budžeta u sporu oko nove metode računanja tog iznosa.

Ministri finansija EU su se dogovorili da Evropskoj centralnoj banci daju široka nadzorna ovlašćenja u eurozoni, pri čemu je Britanija pristala da proces nadzora banaka eurozone počne od kraja sljedeće godine nakon što je dobila garancije u vezi sa njenom kontrolom nad londonskim Sitijem, najvećim evropskim finansijkim centrom.

Popuštanje Londona u prilog navodima koje je objavio „Špigl“, da je Berlin ponudio britanskoj vladi sljedeći dogovor: Ako nam pomognete oko automobila, napravićemo ustupke oko planova za bankarsku uniju, koje premijer Dejvid Kameron vidi kao napad na londonski Siti.

Što se tiče Francuza, prvobitno nisu imali primjedbe na nova ograničenja jer već proizvode manja vozila sa manjom emisijom štetnih gasova od luksuznih njemačkih limuzina. Međutim, kriza evropske automobilske industrije je tako snažno pogodila Francusku da je i ona željela da se odgodi uvođenje novih ograničenja.

Galerija

Bonus video: