Italija pojačava prisustvo u Sredozemlju nakon serije nesreća

Pored brodova obalske straže i pogranične policije, italijanska mornarica trenutno raspolaže sa tri broda koja podržavaju četiri helikoptera koja patroliraju u toj oblasti
0 komentar(a)
Iliustracija
Iliustracija
Ažurirano: 14.10.2013. 08:47h

Italija namjerava da utrostruči prisustvo na jugu Sredozemlja, a od danas pojačava vazdušne i pomorske patrole, nakon što su stotine migranata nastradale prevozeći se u preopterećenim brodovima iz sjeverne Afrike.

Premijer Enriko Leta izjavio je da će "vazdušni i pomorski paket" pojačanih patrola početi danas južno od Sicilije, a ministar odbrane Mario Mauro rekao je da Italija namjerava da utrostruči prisustvo u južnom Mediteranu.

Italijanski mediji izvještavaju da bi mogla da se angažuje i bespilotna letjelica sa Sicilije kako bi se identifikovali brodovi u nevolji. Pored toga, šefica italijanske diplomatije Ema Bonino istakla je da će patrole imati za cilj da spasavaju migrante, a ne da im "govore da ostanu tamo gdje su".

Pored brodova obalske straže i pogranične policije, italijanska mornarica trenutno raspolaže sa tri broda koja podržavaju četiri helikoptera koja patroliraju u toj oblasti.

Italija je ranije uputila poziv EU da joj pomogne da se izbori sa prilivom hiljada migranata koji svake godine dođu do njenih obala. Mnogi od njih su porodice koje bježe od ratova i siromaštva u Africi i na Bliskom istoku i nadaju se boljem životu u Evropi.

Više od 350 migranata poginulo je u brodolomu kod Lampeduze 3. oktobra, a u petak je 33 ljudi stradalo kada se njihov brod prevrnuo između tog južnog italijanskog ostrva i Malte.

Bonus video: