Svi protiv sahrane naciste u Rimu

Gradonačelnik Rima Injacio Marino rekao je da bi bila uvreda da se Pribke sahrani u italijanskoj prestonici, ističući da će učiniti sve što je u njegovoj moći da to spriječi
53 pregleda 22 komentar(a)
Erih Pribke, Foto: Www.timesofisrael.com
Erih Pribke, Foto: Www.timesofisrael.com
Ažurirano: 13.10.2013. 17:29h

Civilne i crkvene vlasti u Italiji preduzeće sve mjere kako bi spriječile da se u Rimu sahrani nacistički zločinac Erih Pribke.

Pribke je preminuo u petak u Italiji u 101. godini.

Gradonačelnik Rima Injacio Marino, koji pripada političkom lijevom centru, rekao je da bi bila uvreda da se Pribke sahrani u italijanskoj prestonici, ističući da će učiniti sve što je u njegovoj moći da to spriječi, javio je Rojters.

Crkvene vlasti su takođe saopštile da neće održati opijelo za nacističkog zločinca.

Pribke je ranije izrazio želju da bude sahranjen pored svoje supruge u Argentini, gdje je pobjegao poslije Drugog svjetskog rata, ali su vlasti u Buenos Ajresu odbile da prime njegovo tijelo.

Pribke je poricao holokaust i nikada se nije izvinio za jedan od najvećih zločina u Italiji iz 1944. godine, kada je ubijeno 335 civila.

Prije toga, Pribke je bio jedan od glavnih mučitelja i ubica u rimskom štabu SS i Gestapoa.

Izručen je Italiji 1995. godine, a 1998. osuđen je na doživotnu zatvorsku kaznu, dok mu je 2003. kazna preinačena u kućni pritvor zbog lošeg zdravstvenog stanja.

Bonus video: