Video Snoudena iz Rusije: Špijuniranje ugrožava demokratiju

"Nadzor koji vrši Agencija za nacionalnu bezbjednost je veoma opasan i neselektivno prisluškivanje je daleko više zastupljeno od legitimnih programa"
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.10.2013. 14:25h

Internet stranica "Vikiliks" objavila je prvi video-snimak Edvarda Snoudena, od kada je dobio azil u Rusiji, u kome bivši službenik američke obavještajne agencije izgleda opušteno i upozorava na opasnost koji špijuniranje predstavlja za demokratiju.

"Ako ne možemo da razumijemo politiku i programe svoje vlade, ne možemo ni da odobravamo njene promjene", rekao je bivši službenik američke Agencije za nacionalnu bezbjednost u jednom od kratkih video-klipova postavljenom sinoć na sajtu "Vikiliksa".

Ovaj video-snimak realizovan je prije tri dana kada se Snouden sastao s četvoricom bivših agenata američke obavještajne službe i grupom aktivista, koji se zalažu za promovisanje etičkih vrijednosti u toj profesiji.

Bivši analitičar Centralne obavještajne agencije (CIA) Rej Mekgavern uručio je Snoudenu simboličnu nagradu na večeri u Moskvi, prenio je AFP.

Snouden je ponovio da je nadzor koji vrši Agencija za nacionalnu bezbjednost veoma opasan i dodao da je neselektivno prisluškivanje daleko više zastupljeno od legitimnih programa.

"To je vrsta masovnog nadzora koji cijelu populaciju stavlja u domet svevidećeg oka, čak i kada to nije potrebno", rekao je Snouden.

On je naglasio da ljudi širom svijeta shvataju da nas ovakvi programi ne čine bezbjednijima, da štete našoj ekonomiji i našoj zemlji, da nam ograničavaju slobodu govora i slobodu da mislimo, živimo, budemo kreativni te da imamo veze kakve želimo.

Bonus video: