Energetski lideri EU: Stop subvencijama za alternativne izvore energije

Šefovi kompanija tvrde da je energetska politika stavila EU u opasnost od kaskadnih ispada električne energije u vrijeme vršnih opterećenja
5 komentar(a)
Solarna energija, Foto: Solon.com
Solarna energija, Foto: Solon.com
Ažurirano: 12.10.2013. 12:45h

Rukovodioci deset vodećih energetskih kompanija Evrope ukazali su na sastanku u Briselu na pogrešne procjene u energetskoj politici EU, što je uticalo na povećanje cijene struje u Evropi od 20 odsto za četiri godine.

To je takođe dovelo od zatvaranja proizvodnih kapaciteta od 51 gigavata što odgovara ukupnoj proizvodnji električne energije u Belgiji, Češkoj i Portugalu, navodi se u zajedničkom dokumentu o energetskoj situaciji u Evropi.

Šefovi kompanija tvrde da je energetska politika stavila EU u opasnost od kaskadnih ispada električne energije u vrijeme vršnih opterećenja. Oni su pozvali Evropsku komisiju da napusti sistem izdašnih subvencija za alternativne izvore energije kao što su vjetar, sunce i energija plime i obnovi normalno finansiranje elektrana na gas i ugalj, prenosi Itar tas.

Učesnici briselskog sastanka ukazali su da je, kao rezultat evropskih dotacija alternativnih izvora, formiran nestabilan višak proizvodnih kapaciteta zavisnih od spoljašnjih faktora (sunčanost, jačina vetra). Posljedica toga je da je proizvodnja u klasičnim elektranama na gas i ugalj postala neprofitabilna.

Ali, kako su ukazili energetski lideri, upravo ove termoelektrane mogu da garantuju veću proizvodnju struje u periodima najveće potražnje, naročito zimi pri niskim temperaturama i slaboj osunčanosti.

Na forumu su učestvovali šefovi njemačkih kompanija E.ON i RWE, francuskog GDF-Suec, italijanskih ENI i ENEL, španskih Iberdola i Gasnnatural Fenosa, holandskog Gas tera, švedskog Vatenfala i češkog ČEZ.

Bonus video: