Snoudenov otac stigao u Moskvu

Snoudenov advokat Anatolij Kučerna izjavio je juče da se Edvard raduje dolasku oca i da će s njim, između ostalog, razgovarati o namjeri da traži zaposlenje
75 pregleda 0 komentar(a)
Lon Snouden, Foto: Beta/AP
Lon Snouden, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 10.10.2013. 10:46h

Otac odbjeglog američkog obavještajca Edvarda Snoudena doputovao je rano jutros u Moskvu da posjeti sina i to će biti njihov prvi susret otkako je Snouden postao bjegunac.

Lon Snouden je došao na aerodrom Šeremetjevo, gdje je njegov sin proveo više od mjesec dana u tranzitnom dijelu, poslije čega mu je Moskva dodijelila privremeni azil.

Snouden, kojeg su novinari dočekali na aerodromu, rekao je da nije imao direktan kontakt sa sinom, ali da je “izuzetno zahvalan što je sin na sigurnom, što je bezbjedan i slobodan”, prenijele su agencije.

Snoudenov otac nije rekao koliko će njegov sin ostati u Rusiji, niti da li će se vratiti u SAD, gdje bi mu sudili za odavanje tajni i podrivanje nacionalne bezbjednosti, budući da je objelodanio da Vlada SAD prati internet komunikaciju miliona ljudi u zemlji i inostranstvu.

"Nisam siguran da će se on vratiti u SAD. To je njegova odluka, on je punoljetan i sam odgovara za svoje postupke. Ja sam mu otac, volim ga i nadam se da ću ga vidjeti", rekao je Lon Snouden prije nego što je otišao na zakazani televizijski intervju.

Ruske vlasti i Snoudenov advokat nisu naveli na kojoj adresi se on nalazi, ali je najvjerovatnije da je stacioniran u Moskvi.

Snoudenov advokat Anatolij Kučerna izjavio je juče da se Edvard raduje dolasku oca i da će s njim, između ostalog, razgovarati o namjeri da traži zaposlenje, jer su mu finansije na izmaku.

"Edvard Snouden živi od novca koji je imao prije dolaska u Rusiju, što je prilično skromna suma", rekao je njegov advokat.

Kučerna je zahvalio onima koji su prikupili novac za njegovog klijenta.

Snouden je početkom juna ove godine u medijima objavio informacije o tajnim operacijama i špijuniranju putem Interneta, nakon čega su ga vlasti SAD optužile za špijunažu i odavanje državne tajne.

Snouden je najprije pobjegao u Hongkong, a potom u Moskvu, gdje je 1. avgusta dobio privremeni azil na godinu dana.

Bonus video: