Njemačka protiv liberalizacije politike useljavanja?

On je od Evropske komisije zahtijevao da se stvore uslovi za oštrije postupanje protiv useljavanja migranata iz Rumunije i Bugarske
0 komentar(a)
Njemačka, Foto: Qz.com
Njemačka, Foto: Qz.com
Ažurirano: 08.10.2013. 14:55h

Ministar unutrašnjih poslova Njemačke se izjasnio protiv liberalizacije politike useljavanja, a za ograničenje prava slobodnog nastanjivanja unutar EU.

"Mi moramo stvoriti uslove da se pri zloupotrebi ograniči pravo na slobodno nastanjivanje...i spriječiti mogućnost ponovnog uslaska, onima koji su već jednom bili protjerani", rekao je Hans-Peter Fridrih njemačkom dnevniku "Velt", zalažući se da se pravo na slobodno nastanjivanje ozbiljno ograniči u određenim slučajevima.

On je od Evropske komisije zahtijevao da se stvore uslovi za oštrije postupanje protiv useljavanja migranata iz Rumunije i Bugarske i dodao da rastuća zloupotreba tog prava donosi probleme njemačkim gradovima i opštinama.

Fridrih je, kada je riječ o afričkim izbjeglicama, naglasio da cilj razgovora sa predstavnicima tih zemalja mora biti poboljšanje razvoja "kako ljudi ne bi imali razlog da napuštaju svoje države", rekao je Fridrih listu "Zidojče cajtung" i upozorio da se tragedija, kao ova posljednja kod italijanskog ostrva Lampeduza, ne smije ponoviti.

Bonus video: