Ostrvo Lampeduza

Italija: Pronađeno 70 tijela žrtava potapanja

Italiju je zapljusnuo snažan izbjeglički talas, gdje je od početka godine stiglo 30.000 ljudi
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.10.2013. 18:52h

Potraga za tijelima više stotina izbjeglica koji su stradale u brodolomu uzrokovanu nesrećnim slučajem, nastavila se na Lampeduzi, dok je italijanska ministarka za integracije Sesil Kjenge, uputila poziv za otvoreniju useljeničku politiku u Italiji i Evropi.

Izvlačenje tijela koje je u petak prekinuto zbog velikih talasa, nastavilo se u jutros.

Ronioci su pronašli još 70 tijela migranata.

Trenutno je broj mrtvih 181, a ronioci nastavljaju potragu za tijelima utopljenika poslije prevrtanja broda sa oko 500 izbjeglica, na nešto malo više od kilometar od kopna.

Spasioci su rekli da su tijela donijeta na obalu i smještena na kamione kako bi bila prebačena u improvizovanu mrtvačnicu na aerodromu.

Policija je saopštila da će potraga za tijelima i njihovo pronalaženje biti nastavljeno "sve dok je more mirno i dok postoji svijetlo".

"Tri ekipe rade u smjenama po dva sata. Zbog dubine ne mogu da ostanu u moru duže od 6 do 7 minuta", rekao je za agenciju AFP portparol carinske policije u Lampeduzi Leonardo Rici.

Samo 111 tijela pronađeno je od četvrtak kada se blizu sicilijanskog ostrva zapalio i potonuo brod na kojem je bilo između 480 i 520 Somalijaca i Eritrejaca, koji su plovili iz Libije.

Spaseno je 155 putnika, a strahuju se da će broj žrtava biti 300 do 360 osoba.

Sesil Kjenge

Kjenge koja treba da dođe na Lampeduzu, u razgovoru za list "Corriere della Sera" kazala je da se zalaže za blažu useljeničku politiku, najavivši da će se broj mjesta u italijanskim centrima za prihvat izbjeglica povećati "sa 8.000 na 24.000".

Italiju je zapljusnuo snažan izbjeglički talas, gdje je od početka godine stiglo 30.000 ljudi.

Rim je zatražio, i zahtjev je prihvaćen, da se pitanje izbjeglica uvrsti u dnevni red sjednice evropskih ministara koja se u utorak održava u Luksemburgu.

Najavljujući dolazak predsjednika Evropske komisije Žozea Manuela Barosa na Lampeduzu u srijedu, predsjednik italijanske vlade Enriko Leta upozorio je na prevelik propusnost libijskih granica.

"Naš problem zove se Libija. Za dvije godine se sve promijenilo. Otputovaćemo u Libiju kako bismo zatražili da donesu strožije propise", rekao je Leta.

On je ocijenio i da "Italija ne može biti prva zemlja za ulazak afričkih izbjeglica i sav teret nositi na svojim plećima".

Galerija

Preporučujemo za Vas