Advokat Berluskonija: Umjesto zatvora, tražićemo rad u javnoj službi

Advokat kaže da bi u molbi bilo naznačeno gdje bi Berluskoni volio da obavlja društveno koristan rad
3 komentar(a)
Silvio Berluskoni, Foto: Beta/AP
Silvio Berluskoni, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 05.10.2013. 20:04h

Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni mogao bi sljedeće sedmice da zamoli sudiju da mu jednogodišnju kaznu zatvora zamjeni radom u nekoj javnoj službi, rekao je danas njegov advokat.

"Ukoliko nema promjene strategije, krajem sljedeće sedmice zamolićemo rad u javnoj službi za Silvija Berluskonija", rekao je njegov advokat Franko Kopi za italijansku agenciju ANSA. Advokat kaže da bi u molbi bilo naznačeno gdje bi Berluskoni volio da obavlja društveno koristan rad, mada je konačna odluka na sudiji i očekuje se da bi ona mogla biti donijeta kasnije ovog mjeseca.

Mnogi analitičari su očekivali da će Berluskoni zatražiti kućni pritvor u nekoj od svojih brojnih palata. Berluskoni je osuđen zbog utaje poreza na zatvorsku kaznu od godinu dana, koju je nazvao iskonstruisanim planom da se on ukloni sa javne scene kao vodja desnog centra.

Berluskoni je prošle godine prvo osudjen na četiri godine zatvora i tri godine zabrane vršenja javne funkcije, ali je sud ubrzo nakon toga preinačio zatvorsku kaznu na godinu dana zatvora. Sud je odlučio da bivšem premijeru smanji zatvorsku kaznu na osnovu Zakona o amnestiji iz 2006. godine, koji je donijet da bi se smanjila prenatrpanost italijanskih zatvora.

Bivši italijanski premijer je ranije izjavio da bi radije otišao na izdržavanje zatvorske kazne, umesto da služi kaznu radom u nekoj javnoj službi. On je naglasio da, takođe, neće iskoristiti mogućnost italijanskog zakona da izdržava kaznu u kućnom pritvoru, kako je predviđeno za prestupnike u poznim godinama.

"Skoro da imam 78 godina i trebalo bi da imam pravo na kućni pritvor, ali ako me proglase krivim, ići ću u zatvor", naveo je svojevremeno lider desnog centra.

Bonus video: