Merkel: Njemačkoj potrebni strani radnici

Prema riječima stručnjaka, Nemačkoj je svake godine potrebno na desetine hiljada kvalifikovanih inženjera, doktora i njegovatelja
2 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Beta/AP
Angela Merkel, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 05.10.2013. 16:08h

Njemačkoj su potrebni kvalifikovani radnici iz inostranstva kako bi se riješio problem manjka radne snage koji prijeti da ugrozi konkurentnost zemlje, saopštila je njemačka kancelarka, Angela Merkel.

Ona je u obraćanju preko interneta poručila da bi imigranti pretežno trebalo da dolaze iz drugih evropskih zemalja. Njemačka se našla na udaru kritika da iskorišćava visoku stopu nezaposlenosti u drugim članicama Evropske unije (EU) kako bi preotela kvalifikovane radnike.

Nedavno uveden sistem Plave karte, koji olakšava zapošljavanje visokoobrazovanih radnika iz zemalja van EU, suočio se sa ograničenim uspjehom. Prošle godine je manje od 2,6 hiljada ljudi iz zemalja koje nisu članice EU došlo u Njemačku preko tog sistema.

Prema riječima stručnjaka, Nemačkoj je svake godine potrebno na desetine hiljada kvalifikovanih inženjera, doktora i njegovatelja, zbog sve starije i malobrojnije populacije.

Bonus video: