Švajcarska posjeduje najkvalitetnije ljudske resurse

Indeks ljudskih resursa mjeri kapacitet države da razvija i koristi zdrave, obučene i kompetentne ljudske resurse
2 komentar(a)
Švajcarska, Foto: Rojter
Švajcarska, Foto: Rojter
Ažurirano: 03.10.2013. 08:57h

Prema istraživanju Svjetskog ekonomskog foruma (WEF), koje je obuhvatilo 122 zemlje svijeta, najkvalitetnije ljudske resurse ima Švajcarska. Na drugoj poziciji nalazi se Finska, a na trećoj Singapur.

Holandija je na četvrtom mjestu, a slijede Švedska i Njemačka. Na posljednjem mjestu je Jemen, piše švajcarski list 24 sata. Među prvih 10 zemalja na listi, najviše je iz Sjeverne Evrope, a od vanevropskih tu su Singapur i Kanada.

U izveštaju WEF-a navodi se da Indeks ljudskih resursa mjeri kapacitet države da razvija i koristi zdrave, obučene i kompetentne ljudske resurse. Japan se našao na 15. poziciji, SAD na 16, Francuska na 21. a Kina na 43, koja je, ipak, na čelu zemalja u razvoju.

Rusija je na 51, Brazil na 57., Indija na 78., a Južna Afrika na 86. mestu. Švajcarska je osim po opštem indeksu, prvo mjesto zauzela i prema podindeksu fizičkog i mentalnog zdravlja stanovništva, od djetinjstva do zrelog doba, kao i prema podindeksu koji mjeri usklađenost stečenog iskustva, talenta i obrazovanja sa nadležnostima na poslu.

U podkategoriji poslovnog okruženja (pravni uslovi, infrastruktura), Švajcarska zauzima drugo mjesto, dok je na vrhu Finska, a treće mjesto drži Njemačka. U podkategoriji obrazovanja (pristup, kvalitet i uspjeh obrazovnog sitema) Švajcarska je zauzela četvrto mjesto, Finska drži prvo, a slede Kanada i Singapur.

Bonus video: