Berluskoni će podržati Letinu vladu

Italija se suočava sa fatalnim rizikom. Sve zavisi od našeg da ili ne, rekao je premijer Italije obraćajući se poslanicima
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.10.2013. 13:05h

Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni pozvao je danas poslanike da izglasaju povjerenje vladi Enrika Lete.

Uoči glasanja o povjerenju italijanskoj vladi, premijer Enriko Leta upozorio je poslanike da je zemlja u ozbiljnoj krizi pošto je Silvio Berluskoni ranije povukao nekoliko svojih ministara iz vlade.

"Italija se suočava sa fatalnim rizikom. Sve zavisi od našeg da ili ne", rekao je premijer obraćajući se poslanicima. On je takođe kazao da odluke suda moraju da se poštuju, jasno aludirajući na svog rivala Silvija Berluskonija.

"U jednoj demokratskoj državi, sve kazne moraju da se izvrše", naglasio je Leta. Italijanski premijer je danas izvjestio oba doma italijanskog parlamenta o svojim planovima da ponovo pokrene posustalu ekonomiju u pokušaju da obezbjedi njihovu podršku tokom glasanja.Ključno glasanje biće u Senatu gdje Berluskonijevi saveznici imaju neznatnu većinu.

Podrška italijanskom premijeru od bivših Berluskonijevih saveznika

Dojučerašnja desna ruka Silvija Berluskonija, Anđelino Alfano pozvao je juče poslanike partije Narod slobode (PDL) da danas u parlamentu podrže vladu premijera Enrika Lete. „Ostajem čvrsto uvjeren da cijela naša stranka treba sjutra da glasa za povjerenje Leti“, rekao je.

Alfano je bio ministar unutrašnjih poslova, jedan od pet ministara iz PDL-a, od kojih je Berluskoni tražio da podnesu ostavku. Letu je javno podržao i dojučerašnji ministar saobraćaja Mauricijo Lupi i drugi članovi umjerenog krila PDL-a. Kao znak da cijeni njihovu podršku, Leta je juče odlučio da ne prihvati ostavke pet ministara. Izvori iz Letine Demokratske partije (PD) kazali su Rojtersu da on još nije odlučio da li da danas zvanično traži glasanje o povjerenju vladi.

Ako se ispostavi da nema dovoljnu podršku odmetnika iz PDL-a, predao bi ostavku predsjedniku Đorđu Napolitanu prije glasanja o povjerenju. Onda bi mogao ponovo da bude imenovan za mandatara i da pokuša da formira novu koaliciju u parlamentu. PD ima snažnu većinu u Donjem domu parlamenta, ali mu u Senatu fali najmanje 20 glasova da bi imao funkcionalnu većinu.

Međutim, Leta je nedavno kazao da je jasno da se uz minimalnu većinu u parlamentu ne mogu sprovesti potrebne reforme i kontrolisati javne finansije. U pismu italijanskom nedjeljniku „Tempi“, Berluskoni je okrivio Letu i Napolitana jer nisu uspjeli da spriječe odvojeno glasanje o njegovom izbacivanju iz Senata zbog presude za utaju poreza. „Kako iko može biti pouzdan ako oni... dozvoljavaju da glavni partner vlade bude politički ubijen sudskim sredstvima?“, zapitao se.

Postalo je jasno da je Berluskoni pretjerao kada je pokušao da sruši vladu

„Iako shvatam kakav rizik preuzimam, odlučio sam da stavim tačku na Letinu vladu.“ Pobuna pojedinih istaknutih članova PDL-a predstavlja najveći interni izazov za njega kao stranačkog lidera još od osnivanja partije. Berluskonijev tabor desnog centra obično je prilično jedinstven, disciplinovano funkcioniše, a neslaganja su rijetka, pa je, nakon posljednjih događaja, očito da u njihovim redovima vlada haos.

Postalo je jasno da je Berluskoni pretjerao kada je pokušao da sruši vladu. Gotovo da se nije konsultovao ni sa kim iz svoje partije prije nego što je pokrenuo veliku političku krizu i sada su otvoreno protiv njega neki od najistaknutijih članova njegove frakcije. Berluskoni od svojih ministara tražio da se povuku iz Letinog kabineta u znak protesta zbog povećanja PDV-a.

Leta je, sa druge strane, optužio Berluskonija da pitanje PDV-a koristi kao „alibi“ za sopstvene probleme sa zakonom. Komitet Senata ove nedjelje treba da odluči da li će Berluskoni biti izbačen iz Senata na osnovu novog italijanskog zakona koji predviđa da svako ko je osuđen na više od dvije godine zatvora nema pravo da bude u parlamentu. Berluskoniju je u avgustu potvrđena kazna od četiri godine zatvora zbog utaje stotina miliona eura poreza. Kazna je, na osnovu zakona o amnestiji, automatski smanjena za tri godine.

Galerija

Bonus video: