Otkrivena brojna krivična djela grčkih neonacista

Neonacistička stranka, čiji su čelnik i njegovi najbliži saradnici prošli vikend uhapšeni, organizovala je milicije za napade, po izvještaju zamjenika tužioca vrhovnog suda
5 komentar(a)
Ažurirano: 30.09.2013. 16:25h

Svjedočanstva bivših militanata "Zlatne zore" i jedan pravosudni izvještaj, objavljen u ponedjeljak, razotkrili su mnogobrojna krivična djela te grčke neonacističke stranke, među kojima se ističu ubojstva i koordinirane akcije premlaćivanja pakistanskih useljenika.

Neonacistička stranka, čiji su čelnik i njegovi najbliži saradnici prošli vikend uhapšeni, organizovala je milicije za napade, po izvještaju zamjenika tužioca vrhovnog suda, piše AFP a prenosi Hina.

Posljednjih godina one su posebno napadale pakistanske pridošlice, kazala su, po izvještaju, dvojica bivših članova stranke.

"Bio sam u nekoliko navrata u akcijama u kojima je učestvovalo i 50 do 60 motocikala, s dvoje ljudi na svakome. Onaj koji je bio iza držao je štap s grčkom zastavom i udarao sve Pakistance na koje bismo naišli", rekao je on.

Prema navodima u izvještaju, ta stranka ima "strogo hijerarhijsku strukturu, a njen čelnik je svemoćan po sistemu koji je uspostavio Hitler, Fuehrerprinzipu. (...) Zlatna zora počela je s tim napadima 1987, prvo protiv doseljenika a potom protiv Grka."

Ukazujući na rasističku ideologiju te stranke, zamjenik tužioca ističe da su "za članove stranke, oni koji ne pripadaju 'plemenu' manje vrijedni. U tu kategoriju spadaju doseljenici i Romi kao i hendikepirani."

Precizira da je "Zlatna zora", "čiji članovi prolaze svojevrsnu vojnu obuku, posebno u okolini Atine (...) počinila na desetine krivičnih djela", među kojima su "dva ubistva, tri pokušaja ubistva i mnogobrojni napadi na doseljenike".

"Najviše zabrinjava fenomen regrutovanja maloljetnika radi formiranja organizacija mladih militanata."

Sljedbenici Zlatne zore pružaju podršku uhapšenim članovima (Foto: Reuters)

"Kap koja je prelila čašu bila je kada su otvorili vatru na dvojicu Pakistanaca. Jedan je uspio da pobjegne ali su drugog stigli i žestoko pretukli udarcima nogama u glavu."

Prema riječima svjedoka koji su dobili status zaštićenih, u prostorijama stranke bilo je raznog oružja, kuka, palica i noževa.

Grčka policija nastavila je u danas s pretresom prostorija "Zlatne zore" tragajući za skrovištima oružja, nakon što je tokom vikenda uhapšen čelnik stranke Nikos Michaloliakos, šestorica od 18 njenih zastupnika i petnaestak članova.

Na osnovu izvještaja tužioca, grčko pravosuđe pokrenulo je kazneni postupak protiv uhapšenih zbog, između ostalog, osnivanja kriminalne organizacije i ilegalnog nošenja oružja.

Hapšenja su uslijedila deset dana nakon što je jedan član "Zlatne zore" ubio antifašističkog muzičara Pavlosa Fyssasa u predgrađu Atine.

Na talasu velikog nezadovoljstva javnosti zbog ekonomske i socijalne krize u Grčkoj, ta stranka je ušla prvi put u parlament na izborima u junu 2012., nakon što je više od dvije decenije djelovala u ilegali.

Galerija

Bonus video: