Evropa: Dobra turistička sezona podstakla rast ekonomije

Broj međunarodnih turističkih dolazaka u Evropu porastao je za 5 odsto u prvoj polovini 2013. godine, a najbolje rezultate ostvarile su srednja i istočna Europa (rast od 9 odsto) i južna Evropa i Mediteran (rast od 6 odsto)
0 komentar(a)
Porto Montenegro, Foto: Blog.visit-montenegro.com
Porto Montenegro, Foto: Blog.visit-montenegro.com
Ažurirano: 28.09.2013. 07:45h

Uprkos ekonomskoj krizi, Evropa je i dalje jedna od omiljenih turističkih destinacija. Broj međunarodnih turističkih dolazaka u Evropu porastao je za 5 odsto u prvoj polovini 2013. godine, a najbolje rezultate ostvarile su srednja i istočna Europa (rast od 9 odsto) i južna Evropa i Mediteran (rast od 6 odsto).

Tokom prvih šest mjeseci ove godine, Španija je i dalje bila najpopularnija destinacija, a slijede je Italija, Francuska, Austrija, Njemačka, Grčka i Velika Britanija, ali i istočne zemlje poput Litvanije, Slovačke i Latvije takođe bilježe znatan rast, prenosi Index.hr.

Osim toga, turistički sektor trenutno nudi nekoliko desetina hiljada slobodnih radnih mjesta, što je važna činjenica, s obzirom da je 26 miliona Evropljana trenutno bez posla.

Poslovi u turizmu posebno su atraktivni za mlade, među kojima nezaposlenost iznosi 23,5 odsto (a u nekim djelovima EU čak 50 odsto).

Iako se radna mjesta u turizmu otvaraju, poslodavci često teško dolaze do kvalifikovanih radnika, pa je Evropska komisija, sa ciljem povećanja mobilnosti radne snage pokrenula EURES, prvi panevropski portal za zapošljavanje.

"Turizam je uvijek bio visoko na mojoj skali prioriteta, jer zapošljava gotovo dvadeset miliona ljudi, a povezan je i sa drugim ključnim sektorima kao što su kultura, prehrana, moda, građevinarstvo i saobraćaj", kazao je komesar Evropske komisije za preduzetništvo i industriju Antonio Tajani.

Bonus video: