Berezovski iscenirao vješanje?

Ruska tajna služba sumnja da je oligarh uz pomoć britanskih i izraelskih agenata lažirao vlastitu smrt
86 pregleda 0 komentar(a)
Boris Berezovski, Foto: Kp.ru
Boris Berezovski, Foto: Kp.ru
Ažurirano: 28.09.2013. 11:05h

Ruske tajne službe ispituju da li je tajkun Boris Berezovski još živ nakon što je lažirao svoju smrt u Engleskoj gdje se nalazio u egzilu, objavio je juče ruski list „Komsomolskaja pravda“.

Britanska policija smatra da je ovaj istaknuti protivnik ruskog predsjednika Vladimira Putina 23. marta izvršio samoubistvo vješanjem u svom stanu. U to vrijeme se u Britaniji spekulisalo da je možda ubijen u nekoj vrsti akcije ruskih tajnih službi, dok se u Moskvi vjerovalo da iza njegove smrti stoji MI5.

U jučerašnjem izdanju tabloida „Komsomolskaja pravda“ naklonjenog Putinu, navedeno je da i Federalna obavještajna služba (FSB) i Istražni komitet Ruske Federacije ispituju da li je Berezovski još živ. List je takođe objavio fotomontaže kako bi Berezovski mogao izgledati prerušen.

Iz FSB i Istražnog komiteta juče nije bilo reakcija.

„Naši obavještajci obavili su neke istražne radnje koje bi mogle potvrditi da je Berezovski još živ“, kazao je listu jedan ruski obavještajac, dodajući da ne bi bilo čudno da se njihove sumnje pokažu istinitima, budući da je „vrlo lako lažirati vlastitu smrt“.

„Jasno je da Berezovski nije djelovao sam nego uz pomoć stručnjaka za bezbjednosne službe. Radimo na verzijama da su britanske i izraelske službe bile umiješane u lažiranje (smrti)“, kazao je izvor „Komsomolskaje pravde“.

On je ponovio tvrdnje koje se u posljednje vrijeme čuju u Rusiji da nisu objavljene fotografije tijela Berezovskog i da je na sahrani 8. maja njegov sanduk bio zapečaćen, što je u suprotnosti sa ruskim pravoslavnim običajima.

„Bilo je slučajeva kada sam ja organizovao 'smrt' ljudi koji su se plašili osvete i lažirao sahrane“, kazao je ovaj izvor. „One su bile veoma slične sahrani Berezovskog, sa tijelom u zatvorenom sanduku i sa njegovim najbližima koji su iako u crnini – u njegovom slučaju bilo je i mini suknji – hodali osmjehujući se.“

Berezovski, otac šestoro djece, sahranjen je u Sariju (jugoistok Engleske), navodno u prisustvu dvije bivše žene i dvije dugogodišnje ljubavnice, kao i nekoliko drugih glamuroznih ljubavnica.

U izvještajima se takođe ističe da su smrću oligarha prekinuti svi krivični slučajevi protiv njega, te da „njegovo bogatstvo neće biti oduzeto“.

„Sandej tajms“ je prošlog vikenda objavio da se, uprkos tvrdnjama da je izgubio sav novac, bogatstvo Berezovskog procjenjuje na oko 500 miliona funti. Nedjelju dana prije smrti, on je promijenio testament iz kojeg je isključio prvu i drugu suprugu.

Smrt Berezovskog uslijedila je nekoliko mjeseci nakon što je izgubio težak slučaj protiv drugog ruskog oligarha Romana Abramoviča, što ga je posebno dotuklo. Vlasnika fudbalskog kluba „Čelzi“ optužio je za ucjenu, odavanje službenih tajni i kršenje ugovora vezanog za jednu rusku naftnu kompaniju. Pošto je izgubio sudski spor, određeno je da plati preko 41 milion eura Abramovičevih sudskih troškova. Njegove finansijske poteškoće pogoršale su se nakon što je njegova bivša ljubavnica Elena Gorbunova počela od njega potraživati gotovo šest milioa eura za prodaju njihove vile u Sariju.

Berezovski se obogatio 1990-ih prodajom uvezenih „mercedesa“, ali i ruskih automobila. Kasnije je postao vlasnik „Sibnjefta“, te je kao najveći dioničar glavnog ruskog televizijskog kanala podržavao uspon Borisa Jeljcina. Tokom Jeljcinove vlasti bio je zamjenik sekretara Savjeta za bezbjednost Ruske Federacije. Politički analitičar Sergej Markov 1998. ga je opisao kao „savremenog Raspućina, koji tajnovito manipuliše predsjednikom i njegovim timom“.

Ruski novinari su tvrdili da je Berezovski predložio Putina kao Jeljcinovog nasljednika 1999, ali poslije Putinove pobjede 2000, došlo je do razilaženja, jer je novi predsjednik odlučio da ograniči uticaj moćnih oligarha. Ovaj tajkun dobio je azil u Velikoj Britaniji, postajući jedan od najglasnijih kritičara ruskog režima.

Preživio je veći broj atentata, uključujući bombaški napad u kojem je poginuo njegov vozač.

Bonus video: