Grčka: Policajci pomagali ultradesničarskoj partiji

Pripadnici različitih policijskih odeljenja optuženi su zbog pomoganja članovima desničarske partije Zlatna zora u kriminalnim aktivnostima
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.09.2013. 10:51h

Ministarstvo za javni red je saopštilo da su šefovi specijalnih policijskih snaga, unutrašnje bezbjednosti, odeljenja za organizovani kriminal, oružje i eksploziv i divizije za brzo djelovanje, preraspoređeni na druga radna mesta dok traje istraga o navodima grčkih medija da je policija pomagala ultradesničarskoj Zlatnoj zori u kriminalnim radnjama.

Zlatna zora je na izborima prošle godine osvojila skoro sedam odsto glasova, a trenutno je pod istragom posle prošlonedeljnog ubistva poznatog grčkog repera i antifašiste, za šta je optužen pristalica te partije.

Agencija AFP je navela da se vodi istraga zbog moguće povezanosti policijskog odeljenja sa Zlatnom zorom, kao i da je nekoliko načelnika policije na ostrvu Evija suspendovano zbog toga što nisu pretražili sjedište te krajnje desničarske partije u blizini policijske stanice gde je oružje bilo držano.

Grčkog 34-godišnjeg repera i antifašističkog aktivistu Pavlosa Fisasa nožem je prošle nedelje ubio 45-godišnji vozač kamiona, koji je kasnije u policiji priznao da je počinio ubistvo i da je pristalica Zlatne zore. Zlatna zora je demantovala da ima bilo kakve veze sa tim ubistvom. RIA Novosti prenosi istraživanje grupe RASS za list "Elefteros tipos", po čijim rezultatima Zlatna zora gubi podršku javnosti posle ubistva muzičara.

Iako i dalje treća po popularnosti, ultradesničarska partija izgubila je glasove 2,5 odsto anketiranih. Skoro osmoro od 10 anketiranih okarakterisali su Zlatnu zoru kao "fašističku" i "zločinacku organizaciju", dok blizu 80 odsto ne vjeruje njihovom demantiju umješanosti u ubistvo i smatra da vlada treba da djeluje brzo i zakonom zaustavi njihovu aktivnost.

Pritom, 40,8 odsto anketiranih ne smatra da prisustvo te partije u političkom životu predstavlja pretnju demokratiji. Zlatna zora osvojila je 18 od 300 mandata u skupštini na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima.

Bonus video: