Švajcarci odbacili ukidanje vojne obaveze

"Grupe za Švajcarsku bez armije" u kojoj su pretežno socijalisti, "zeleni" i feministkinje, ukazuje da je opšta vojna obaveza za zemlje Evrope prevaziđena
60 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 22.09.2013. 17:52h

Stanovnici Švajcarske odbacili su danas predlog pacifističke "Grupe za Švajcarsku bez armije" o ukidanju obaveznog vojnog roka, pokazuju preliminarni podaci poslije referenduma u toj centralnoevropskoj zemlji koje su prenijele agencije.

Prema konačnim podacima protiv inicijative glasalo je blizu 73 odsto stanovništva švajcarskih kantona.

Frans pres prenosi da je prema anketama sa glasačkih mjesta protivljenje inicijativi za deset odsto veće nego što su pokazivale ankete prethodnih dana.

Prema anketama, 27 odsto birača podržalo je inicijativu, što je nešto manje nego što je prognozirano.

"Grupe za Švajcarsku bez armije" je predlagala da se ukine (u svijetu rijedak) model formiranja vojske po policijskom principu, kada komandne dužnosti zauzimaju oficiri za koje vojna služba nije glavna profesija, a da se Oružane snage Konfederacije prevedu na dobrovoljni ili profesionalni osnov.

Ova organizacija u kojoj su pretežno socijalisti, "zeleni" i feministkinje, ukazuje da je opšta vojna obaveza za zemlje Evrope prevaziđena i nije čudno da je, osim u Švajcarskoj, zadržana samo u šest evropskih zemalja - Austriji, Grčkoj, Danskoj, Kipru, Norveškoj i Finskoj.

Istovremeno, švajcarski pacifisti tvrde da je previše troška za miroljubivu zemlju koja poštuje princip neutralnosti sa 7,7 miliona stanovnika održavati vojsku od 150.000 vojnika.

"Obavezni vojni rok je sredstvo stvoreno za ratove u prošlosti", rekao je Tobijas Šnebil, dodajući da jedna zemlja u srcu Evrope nije suočena sa ozbiljnom prijetnjom invazije.

Međutim, bez obzira na tu argumentaciju, incijativa - protiv koje su skoro sve političke partije, parlament i vlada, propala je kao i prethodne 1989. i 2001. godine.

Ministar odbrane Ulrih Maurer je uoči referenduma rekao da bi "ukidanje vojne službe prekinulo prirodnu vezu koja ujedinjuje narod i vojsku".

Na taj način, Oružane snage - koje su posljednji put ratovale u Napoleonovo doba u XIX veku, nastaviće da funkcionišu kao i do sada, navodi Itar-Tass.

Vojnim obveznicima smatraju se svi muškarci uzrasta od 20 do 50 godina, koji su dužni da oko pet mjeseci provedu u školi za regrute, poslije čega postaju rezervisti i redovno moraju da se odazivaju na tronedjeljne vježbe.

Ukupno, svaki regrut treba da odsluži oko 300 dana i za to vrijeme "u slučaju rata" kod kuće ima naoružanje.

U vrijeme vježbi, vojnici i oficiri dobijaju platu, od kojih 80 odsto država refundira njihovim kompanijama. Iz etičkih ili vjerskih razloga moguće je vojnu obavezu zamijeniti civilnim služenjem vojnog roka, iako u tom slučaju ona traje još dodatnih 150 dana, ili se mora uplaćivati po četiri odsto od plate.

U vojsci Švajcarske 1961. godine bilo je 625.000 vojnika, a danas ih ima 155.000, dok se do 2016. planira smanjenje na 100.000 vojnika.

Njemačka, na primjer, ima deset puta brojnije stanovništvo i oko 183.000 vojnika, podsjeća AFP.

U budžetu Švajcarske za finansiranje vojske se izdvaja približno pet milijardi švajcarskih franaka ili 5,5 milijardi dolara godišnje.

Galerija

Bonus video: