18. saziv Bundestaga

Merkel: Ostvarili smo sjajan rezultat

"Pokazali smo da smo spremni da učinimo sve da i naredne godine budu uspješne za Njemačku", kazala je Merkel
15 komentar(a)
Ažurirano: 22.09.2013. 20:27h

Savezna kancelarka Angela Merkel mogla bi u naredne četiri godine da vlada apsolutnom većinom glasova u Bundestagu, ukoliko u savezni parlement, kako predviđaju pouzdane prognoze poslije zatvaranja biračkih mjesta, ne budu ušli ni Liberali (FDP) ni nova, tek formirama stranka protivnika eura, Alternativa za Njemačku (AfD).

Kancelarkina Hrišćansko-demokratska unija (CDU) i bavarska sestrinska Hrišćansko-socijalna unija (CSU) imaju trenutno 42,5 odsto glasova. To je, ukoliko ni FDP (sada 4,6 odsto) ni AfD (4,9 odsto) ne pređu petoprocentni prag nužan za ulazak u parlement, dovoljno za apsolutnu vechinu.

Time bi Angela Merkel bila prvi šef njemačke vlade koji vlada sa apsolutnom većinom poslije prvog poslijeratnog kancelara Konrada Adenauera koji je apsolutnu većinu dobio 1957.

Zbog drugačije političke konstelacije, tada je za apsolutnu većinu bilo nužno preko 50 odsto glasova.

Izlazne ankete njemačke Televizije ARD pokazuju da je CDU odnijela ubjedljivo najviše glasova 42 odsto.

Prema tim nezvaničnim rezultatima, dosadašnji koalicioni partneri Merkelove, liberali šefa diplomatije Gvida Vestervela nisu uspjeli da uđu u Bundestag, jer su osvojili 4,7 odsto glasova i nisu prešli cenzus.

"Možemo da se radujemo, ostvarili smo sjajan rezultat. Bila je to izborna borba u kojoj smo dali sve od sebe. Posebno se zahvaljujemo velikom broju mladih ljudi, koji su sve vrijeme bili uz nas. Pokazali smo da smo spremni da učinimo sve da i naredne godine budu uspješne za Njemačku. Rano je govoriti kakvu ćemo vladu imati. Razgovaraćemo o tome sjutra, kada budemo znali zvanične rezultate. Ali zato već sada možemo da slavimo", rekla je Merkel.

Slavlje u taboru CDU

Socijaldemokratska stranka (SPD) je osvojila 26 odsto, Zeleni osam odsto, a Ljevica 8,3 odsto.

Euroskeptična "Alternativa za Njemačku", koja se zalaže za ukidanje eura i povratak njemačke marke, nije uspjela da uđe u Bundestag, kao ni Piratska partija.

Izbori za 18. saziv Bundestaga završeni su u 18 sati, kada je zatvoreno 80.000 biračkih mjesta širom Njemačke. Glasalo se u 299 izbornih okruga, a učestvovale su 34 partije.

Na izborima za 18. saziv Bundestaga pravo glasa imalo je 61,8 miliona građana. Među biračima je bilo i 5,8 miliona doseljenika, od čega pola miliona onih koji glasaju prvi put.

Konačni rezultati očekuju se posle ponoći.

Van Rompej i Oland čestitali Merkelovoj na pobjedi

Predsjednik Evropskog savjeta Herman van Rompej i francuski predsjednik Fransoa Oland čestitali su kancelarki Angeli Merkel na ubjedljivoj pobjedi na izborima u Njemačkoj.

"Čestitam Angeli Merkel na rezultatima izbora", naveo je Van Rompej u saopštenju.

"Vjerujem da će Njemačka, sa svojom novom vladom, nastaviti napore i doprinos za stvaranje miroljubive i napredne Evrope i službi svih svojih građana", dodao je on.

"Radujem se nastavku saradnje sa Angelom Merkel", zaključio je evropski zvaničnik.

Oland je takođe čestitao Merkelovoj pobjedu na izborima, u telefonskom razgovoru tokom kojeg su dvoje zvaničnika obećali da će nastaviti saradnju u jačanju evropskog uređenja.

Oland je pozvao njemačku kancelarku u Pariz "kada vlada bude formirana, kako bi pripremili rokove za budućnost".

Galerija

Preporučujemo za Vas