Banka "Džej Pi Morgan Čejs" kažnjena 920 miliona dolara

Zbog afere "Londonski kit", američka banka "Džej Pi Morgan Čejs" moraće da plati kaznu od 920 miliona dolara britanskim i američkim vlastima
100 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 20.09.2013. 10:26h

Američki bankarski gigant "Džej Pi Morgan Čejs" ( JPMorgan Chase & Co) moraće britanskim i američkim vlastima da plati 920 miliona dolara na ime poravnanja, zbog afere pod nazivom "Londonski kit".

U transakcijama koje je obavljao službenik "Džej Pi Morgan Čejs"-a, Bruno Iksil, banka je prošle godine izgubila šest milijardi i 200 miliona dolara. Njegove transakcije bile su tako velike da su izazivale talasanje tržišta, a njemu donijele nadimak "Londonski kit". Kako navodi BBC, Iksil sada sarađuje sa vlastima u krivičnim procesima protiv ostalih službenika.

"U istrazi smo otkrili da je rizik od spornih transakcija vremenom bio sve veći i da banka ništa nije činila u vezi s tim sve dok problem nije postao prevelik", rekla je Trejsi Mekdermot iz Uprave za finansijsko poslovanje u Londonu.

Kako kaže analitičar Erik Oudža, ova kazna je težak udarac za banku.

"Njihove rezerve sada će morati da se troše i više nego što su planirali", kaže Oudža.

"Džej Pi Morgan Čejs" će britanskoj Upravi za kontrolu i nadzor finansijskog sektora platiti 220 miliona dolara, američkoj Agenciji za valutnu kontrolu 300 miliona, a Komisiji za vrijednosne papire 200 miliona dolara i Upravi za federalne rezerve po 200 miliona dolara.

Ovo poravnanje predstavlja drugu najveću bankarsku kaznu u Velikoj Britaniji i treću najveću u Americi.

Dio poravnanja je i priznanje banke da je prekršila zakone Sjedinjenih Američkih Država.

Galerija

Bonus video: