Grčka: Sahranjen reper, Samaras najavljuje ofanzivu protiv neonacista

Grčkog repera je nožem ubio 45. godišnji vozač kamiona, koji je priznao da je počinio ubistvo i da je sljedbenik Zlatne zore
59 pregleda 1 komentar(a)
Pavlos Fisas, Foto: Beta/AP
Pavlos Fisas, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 19.09.2013. 14:24h

Više stotina ljudi prisustvovalo je danas sahrani repera Pavlosa Fisasa (34), dan pošto je poznati grčki muzičar na smrt izboden nožem.

Za ubistvo je optužen član ekstremne desničarske partije Zlatna zora, koji je u pritvoru, prenijela je agencija AP.

Fisas je, prema navodima njegovih prijatelja, bio antifašistički aktivista. U nekoliko grčkih gradova antifašistički protesti su postali nasilni u srijedu uveče, a policija je, da bi rastjerala demonstrante, upotrebila suzavac i šok bombe.

Premijer Grčke Andonis Samaras je danas izjavio da neće dozvoliti neonacističkoj partiji "Zlatna zora" da dalje ugrožava društveni život i demokratiju.

"Vlada je odlučna da ne dozvoli da nasljednici nacista truju društveni život, da čine zločine i provociraju, i da podrivaju temelje zemlje koja je stvorila demokratiju", rekao je Samaras.

Današnjoj sahrani Fisasa prisustvovali su mnogobrojni Atinjani.

Grčka štampa danas izvještava da "hladnokrvno ubistvo koje je izvršio sljedbenik Zlatne zore mora svaloga da uplaši" kao i da "ne smije biti nikakve tolerancije prema zločinačkim aktivnostima ove neonacističke organizacije". Jedan od naslova današnjih izdanja je i "Nacistički monstrum ubija - otpor", kojim se zahtijeva akcija grčkih vodećih partija.

Grčkog repera je u srijedu uveče nožem ubio 45. godišnji vozač kamiona, koji je kasnije u policiji priznao da je počinio ubistvo i da je sljedbenik Zlatne zore.

Zlatna zora je rastuća snaga u političkom životu Grčke. Ta partija je prošle godine imala 18 poslanika u parlamentu.

Prema najnovijim rezultatima ispitivanja javnog mnjenja, Zlatna zora je treća po popularnosti u zemlji.

Bonus video: