Evropski poslanici negoduju zbog nadzora finansijskih transakcija u EU

Čak i u slučaju da poslanici podrže suspenziju SWIFT-a, ona bi morala da prođe i kroz Evropski savjet
1 komentar(a)
Evropski parlament, Foto: Rojters
Evropski parlament, Foto: Rojters
Ažurirano: 19.09.2013. 10:18h

Poslanici Evropskog parlamenta izrazili su juče negodovanje zbog toga što je američka Agencija za nacionalnu bezbjednost (NSA) nadzirala podatke o bankarskim transakcijama i računima u Evropskoj uniji.

„Sada kada znamo ono što smo dugo sumnjali moramo jasno i glasno da protestujemo“, kazao je za „Špigl“ evropski poslanik Žan Filip Albreht, pravni stručnjak iz redova Zelenih. On je zatražio suspenziju Sporazuma SWIFT, kojim se reguliše transfer pojedinih bankarskih podataka iz EU do američkih organa za borbu protiv terorizma.

Pozivajući se na dokumenta koja mu je dao na uvid zviždač Edvard Snouden, njemački nedjeljnik je u ponedjeljak objavio da NSA prati međunarodne transfere novca, među njima i transakcije sa kreditnih kartica. „Pratiti novac“ je ime ogranka NSA koja se bavi nadzorom ovih podataka. Informacije koje je pribavio ogranak „slivaju“ se u bazu finansijskih podataka Trakfin. Trakfin je 2011. imao 180 miliona datoteka – 84 odsto njih čine podaci o kreditnim karticama.

Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc takođe je pozvao na odgovornost

Međutim, podaci sa SWIFT mreže, čije je sjedište u Briselu, takođe završavaju na Trakfinu.

Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc takođe je pozvao na odgovornost. Šulc je kazao da odustajanje od Sporazuma SWIFT ne bi bilo efikasno bez alternative za obavljanje važnih međunarodnih bankarskih transakcija. Međutim, dodao je da vlada SAD mora ispuniti obećanja povodom otvorenog odnosa sa Evropom.

Nakon dugog perioda ćutanja, evropska komesarka za unutrašnja pitanja Sesilija Malmstrom je zatražila pojašnjenje od Sjedinjenih Država. Međutim, socijaldemokrate, zeleni i ljevičari u EP žele više. Zatražili su suspenziju SWIFT-a. „Amerikanci očigledno provaljuju u sistem. Prave nas budalama i špijuniraju bez ograničenja,“ rekla je liberalna parlamentarka Sofi in 't Veld.

Suspendovanje sporazuma o zaštiti podataka bio bi prvi takav u transatlantskim odnosima. Međutim, mala je vjerovatnoća da će se to desiti. Čak i u slučaju da poslanici podrže suspenziju, ona bi morala da prođe i kroz Evropski savjet.

Džejms Klaper, direktor američke Nacionalne obavještajne službe, kazao je za „Vašington post“ ranije ove sedmice da NSA sakuplja finansijske informacije kako bi pružila „SAD i našim saveznicama rana upozorenja na međunarodne finansijske krize koje bi mogle imati negativan uticaj na globalnu ekonomiju“.

Rusef neće u SAD zbog špijunaže

Brazilska predsjednica Dilma Rusef odložila je posjetu Sjedinjenim Državama planiranu za oktobar zbog saznanja da je NSA presretala njenu korespondenciju, mada se Bijela kuća i dalje nada da će ta posjeta u dogledno vrijeme biti ostvarena.

Ova odluka je uslijedila poslije telefonskog razgovora predsjednika Baraka Obame i Rusefove o navodnom američkom sajber-špijuniranju Brazilaca.

„Dvoje predsjednika odlučili su da odlože državnu posjetu, pošto ishod ove posjete ne treba uslovljavati pitanjem koje nije riješeno na zadovoljavajući način po Brazil“, saopštio je kabinet predsjednice.

U saopštenju se dodaje da „s obzirom na blizinu planirane državne posjete Vašingtonu i odsustvo vremena za istragu, ne postoje uslovi da se to putovanje sprovede“.

„Brazilska vlada je uvjerena da, kada se pitanje (špijuniranja) bude riješilo na adekvatan način, državna posjeta može ubrzo da uslijedi“.

Bonus video: