Oland najavio ulaganje 3,5 milijardi eura u industriju

Šef francuske države nada se da će to podstaći otvaranje 470 hiljada novih radnih mjesta
0 komentar(a)
Fransoa Oland, Foto: Reuters
Fransoa Oland, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.09.2013. 09:45h

Francuski predsjednik Fransoa Oland najavio je ulaganje 3,5 milijardi eura u 34 ključna industrijska sektora.

Šef francuske države nada se da će to podstaći otvaranje 470 hiljada novih radnih mjesta, zatraživši, ipak, evropsku pomoć, prenio je portal EurAktiv.fr.

Predsjednik Oland i njegov ministar za obnovu industrije Arno Montebur najavili su novu ulagačku strategiju za 34 industrijska sektora, kako bi se podstaklo zapošljavanje u industrijskom sektoru u kome je posljednjih 10 godina izgubljeno 750.000 radnih mjesta.

Francuska je do kraja 80-ih godina prošlog vijeka u sklopu industrijske politike aktivno podsticala ulaganja od čega je kasnije odustala što je dovelo do gubitkom na stotine hiljada radnih mjesta.

Planirani iznos podsicaja za industriju u idućoj godini od 3,5 milijardi eura možda iznenađuje, s obzirom na najavljeno smanjenje budžeta, ali to je zapravo sastavni dio dugoročnog projekta koji Olande smatra ključnom "ofanzivnom" strategijom za suzbijanje nezaposlenosti i poboljšanje francuskog imidža.

Francuski predsjednik je među ostalim strateškim prioritetima izdvojio i novu tehnologiju i ekonomiju svakodnevnog života, koje takođe povezuju važne grane francuske industrije, poput prehrambene, biotehnološke i digitalne.

Bonus video: