Plaše se cijanida

Rumunija: Protesti protiv izgradnje najvećeg rudnika zlata u Evropi

Demonstranti su zabrinuti zbog količine hemikalija potrebne za vađenje zlata i srebra iz rudnika Rosia Montana
0 komentar(a)
protesti u Rumuniji zbog rudnika zlata, Foto: AlJazeera
protesti u Rumuniji zbog rudnika zlata, Foto: AlJazeera
Ažurirano: 16.09.2013. 09:07h

Skoro 20.000 Rumuna protestovalo je u nedjelju tražeći od vlade da povuče nacrt zakona kojim se odobrava kanadski projekt izgradnje velikog rudnika zlata u jednom selu u Transilvaniji.

"Šume, ne cijanid", "budućnost bez cijanida", tražili su demonstranti, misleći pritom na velike količine te hemikalije koja je potrebna za vađenje zlata i srebra iz rudnika Rosia Montana, piše AFP a prenosi Hina.

Kanadska kompanija Gabriel Resources želi da u tom selu otvori najveći rudnik zlata u Evropi.

I dok se širom Rumunije, uključujući i Bukurešt, protestovalo protiv tog projekta zbog straha od uticaja na okolinu i opasnosti za drevne rimske rudokope i okolna sela, rumunski rudari u Rosiji Montani posljednih pet dana su demonstrirali iz upravo suprotnog razloga, tražeći da se projekt ostvari jer smatraju da bi on mogao pomoći u stvaranju radnih mjesta u njihovom siromašnom području.

Oni su završili svoj protest u nedjelju, nakon što ih je posjetio premijer Viktor Ponta koji im je, kako je rekao, obećao parlamentarnu procjenu predloženog projekta.

Vlada Rumunije je u avgustu usvojila nacrt zakona da se sprovede projekat kanadske kompanije. Međutim, Ponta je prošle sedmice rekao da bi parlament mogao i odbiti 14-ogodišnji plan zbog otpora javnosti i političkih lidera.

Problem je nastao, između ostalog, jer bi za izvlačenje oko 300 tona zlata i 1.600 tona srebra trebalo da se koriste hemikalije, među kojima i cijanid. Kompanija tvrdi da je tehnologija sigurna.

Preporučujemo za Vas