Ništa od bankarske unije, eurozona će nadzirati Sloveniju

Ministri su u petak prvi put razgovarali o mehanizmu funkcionisanja bankarske unije koji je naišao na sumnje, posebno Njemačke
2 komentar(a)
Eu, Foto: Www.europarl.europa.eu
Eu, Foto: Www.europarl.europa.eu
Ažurirano: 14.09.2013. 15:44h

Ministri finansija Evropske unije (EU) završili su neformalni sastanak koji je pokazao visok stepen podijeljenosti oko jedinstvenog mehanizma bankarske unije.

Međutim, na sastanku je postignut dogovor o deblokadi 1,5 milijarda eura za Kipar.

"Rasprave su bile intenzivne i korisne", rekao je evropski komesar za unutrašnje tržište i usluge Mišel Barnije, prenosi AFP.

Ministri su u petak prvi put razgovarali o mehanizmu funkcionisanja bankarske unije koji je naišao na sumnje, posebno Njemačke. Berlin ističe da je mehanizam rješavanja za bankarsku uniju neusaglašen sa evropskim ugovorima pa zbog toga smatra da bi ugovore trebalo mijenjati.

Međutim, pravna analiza Evropskog savjeta utvrdila je da to nije potrebno jer mehanizam predviđa zajednički fond rješavanja koji bi primorao njemačke banke da finansiraju stečajeve ili spašavanje banaka u drugim zemljama.

Mehanizmu su se usprotivile i zemlje koje nisu članice eurozone, prije svega Velika Britanija koja strahuje da bi on dao dodatna ovlašćenja institucijama EU.

Povjerenik Evropske komisije Barnije upozorio je na sastanku u Vilnjusu da pet godina nakon finansijske krize izazvane stečajem američke banke Lehman Brothers, Evropljani treba da pokažu svojim građanima da su "naučili lekcije iz krize, da su uspostavili finansijki sektor na zdravim osnovama".

Kako u Vilnjusu dogovor nije postignut, očekuje se novi sastanci o mehanizmu za rješavanje za bankarsku uniju tokom jeseni.

Osim Kipra, nikakav veći rezultat nije postignut na sastanku u petak kojim su ministri finansija nastavili rad nakon ljetnje pauze.

Čelnici eurozone upozorili su da će idući mjeseci biti napet jer se bliži kraj programima pomoći za Irsku, Portugal i Španiju.

Naglašeno je takođe da će eurozona narednog mjeseca morati da nadzire Sloveniju, čiji bankarski sektor puca pod teretom dugova od 7 milijardi eura, prema Međunarodnom monetarnom fondu.

Bonus video: