MMF, EK i ECB kritikuju Francusku zbog loše ekonomske politike

U izvještaju MMF-a, Pariz se još jednom poziva da smanji potrošnju i ubrza strukturne reforme
70 pregleda 0 komentar(a)
Francuska, Foto: Beta/AP
Francuska, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 14.09.2013. 14:37h

Međunarodni monetarni fond (MMF) je Francusku zbog deficita i privatnog duga svrstao među četiri "loša đaka" Grupe 20 najrazvijenijih zemalja (G20), zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), Španijom i Indijom.

Francuska je dobila i treći "crveni karton" zbog ekonomske politike, poslije najnovijeg izvještaja MMF-a u kojem se kritikuje prije svega zbog visokog javnog deficita, prenosi Tanjug.

U izvještaju MMF-a, SAD, Španija, Francuska i Indija se navode kao primjeri zemalja sa ogromnim makroekonomskim neuravnoteženjima i to u tri kategorije - budžetski i trgovinski deficiti i privatni dugovi

Na otvorenom samitu evropskih ministara u petak u Viljnusu, Evropska komisija (EK) i Evropska centralna banka (ECB) uputile su kritike francuskom ministru finasija, Pjeru Moskovisiju zbog nezadovoljavajuće ekonomske politike.

U izvještaju MMF-a se SAD, Španija, Francuska i Indija navode kao primjeri zemalja sa ogromnim makroekonomskim neuravnoteženjima i to u tri kategorije - budžetski i trgovinski deficiti i privatni dugovi. Članice 20 najrazvijenijih zemalja svijeta založile su se na samitu u Seulu 2010. da uravnoteže svoju makroekonomiju.

U izvještaju MMF-a, Pariz se još jednom poziva da smanji potrošnju i ubrza strukturne reforme.

"Ključ poboljšanja privrednog rasta i zapošljavanja je u reformi tržišta rada kojim se omogućava poboljšanje kapaciteta preduzeća da ulažu, da se prilagođavaju i da otvaraju nova radna mjesta", navodi se u analizi ekonomske situacije u Francuskoj.

MMF pozdravlja sporazum o očuvanju radnih mjesta potpisan u januaru između države i socijalnih partnera, ali se dodaje da on nije trebalo da bude ograničen na preduzeća koja su u krizi.

U izvještaju je kritikovano još osam zemalja zbog uočenih debalansa u ovoj godini.

Među njima su Kina i Njemačka, koje su kritikovane zbog trgovinskih suficita koji predstavljaju kočnicu za dalji razvoj svjetske ekonomije. Ipak, ono što ohrabruje je to što su trgovinski suficiti pojedinih zemalja ipak smanjeni u posljednje dvije godine.

Bonus video: