Rekordna zaplijena kristalnog metamfetamina u Atini

Grčka policija je danas saopštila da su na atinskom aerodromu uhapšena dva Rumuna s 12 kilograma kristalnog metamfetamina, skrivenog u prtljagu
240 pregleda 2 komentar(a)
Metamfetamin, Foto: Wikipedia
Metamfetamin, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 11.09.2013. 17:42h

Grčke vlasti zaplijenile su rekordnu količnu sintetičke droge kristalni metamfetamin, izuzetno popularne među osiromašenim narko-zavisnicima u Grčkoj koju već šest godina potresa teška ekonomska kriza.

Policija je danas saopštila da su na atinskom aerodromu u utorak uhapšena dva Rumuna s 12 kilograma kristalnog metamfetamina, skrivenog u prtljagu. To je najveća količina te droge ikada zaplijenjena u Grčkoj.

Ovu drogu koja veoma brzo razvija jaku zavisnost, najteži zavisnici koriste kao veoma jeftinu alternativu za heroin. Stimulativna svoјstva su slična adrenalinu. Efekti ove droge su teži nego kod kokaina i drugih droga i nekada uključuјu akutnu depresiјu, psihotične epizode i oštećenja mozga.

Prodaјe se ilegalno u raznim oblicima (pilule, prašak, kapsule). Јeftiniјa јe od drugih ilegalnih droga i od legalno dostupnih supstanci.

Savremenim hemiјskim procedurama ova se droga lako sintetiše, što јe čini izuzetno društveno opasnom, uzimaјući u obzir i rizik za mentalno zdravlje dugotraјnih korisnika.

Kako je policija navela, uhapšeni su preuzeli drogu u Keniji, i trebalo je da je predaju jednom Afrikancu u Atini. Policija nije navela uličnu vrijednost zaplijenjene droge.