Novi sukobi u centru Istanbula

Demonstracije su organizovane povodom višemjesečne kome 14-godišnjeg dječaka Berkina Elvana, koga su tokom antivladinih protesta u junu policajci pogodili
3 komentar(a)
Turska, Istanbul, protesti, Foto: Rojters
Turska, Istanbul, protesti, Foto: Rojters
Ažurirano: 09.09.2013. 18:11h

U sukobima policije i stotina demonstranata u centru Istanbula danas je bilo povrijeđenih, uglavnom od suzavca, saopštavaju turske vlasti.

Demonstracije su organizovane povodom višemjesečne kome 14-godišnjeg dječaka Berkina Elvana, koga su tokom antivladinih protesta u junu policajci pogodili kapsulom suzavca, dok je išao da kupi hljeb, izvještava AFP.

Policija je i danas upotrijebila suzavac i vodene topove protiv demonstranata (uglavnom maskiranih pripadnika grupa s krajnje ljevice), koji su marširali prema glavnom istanbulskom sudskom zdanju izvikujući "Hoćemo pravdu za Berkina Elvana".

Demonstranti su policajce gađali kamenjem i molotovljevim koktelima. Mnogi od njih su uhapšeni.

Sukobi su okončani do kasnih popodnevnih sati, ali su se i demonstranti i policija zadržali na licu mjesta.

U petak su stotine studenata u Ankari protestovali protiv projekta da se preko dijela njihovog univerzitetskog kampusa gradi put. Oni su bacali kamenje na policiju i podizali barikade.

Dan kasnije na trgu Taksim, epicentru junskih protesta, istanbulski studenti su demonstrirali u znak podrške kolegama u Ankari.

Petoro ljudi je poginulo, a 8.000 povrijeđeno tokom tronedjeljnih junskih protesta u Istanbulu, koji su stavili premijera Erdogana i njegovu islamističku stranku Pravde i razvoja (AKP) pred najveći izazov od osvajanja vlasti 2002. godine.

Bonus video: