Asanž tužio Njemačku zbog špijuniranja

Asanž smatra da su takve špijunske aktivnosti nezakonite u Njemačkoj, prenijeli su nemački mediji
0 komentar(a)
Džulijan Asanž, Foto: Beta/AP
Džulijan Asanž, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 04.09.2013. 12:37h

Džulijan Asanž podnio je tužbu protiv Njemačke tvrdeći da ga je američki obavještajac špijunirao za vrijeme jedne konferencije u Berlinu prije četiri godine.

Asanž kaže da je bio pod prismotrom američke vojne obavještajne službe u Berlinu krajem decembra 2009, a kao posljedica toga u SAD je osuđen Bredli Maning zbog odavanja vojnih i diplomatskih tajni Vikiliksu.

Asanž smatra da su takve špijunske aktivnosti nezakonite u Njemačkoj, prenijeli su nemački mediji. List "Zidojče cajtung" piše da se Asanž žalio kancelariji federalnog tužilaštva u Karlsrue, gdje nisu bili dostupni za komentar.

Mediji su izvjestili da je Asanž spreman da o tome svjedoči preko video linka iz ambasade Ekvadora u Londonu, gdje je našao utočište od juna 2012. godine kako bi izbjegao deportaciju Švedskoj gdje ga traže zbog navodnog seksualnog napada.

Asanž je odbacio te tužbe i rekao da iza toga stoji ideja da se izruči u SAD, gdje žele da ga izvedu pred sud zbog objavljivanja na stotine hiljada povjerljivih američkih diplomatskih poruka i odavanja vojnih tajni iz iračkog i avganistanskog rata, prenio je AFP.

Asanž je juče zatražio od švedske policije da istraži šta se desilo sa koferom koji mu je, kako sumnja, ukraden na stokholmskom aerodromu Arlanda kada je putovao iz Švedske u Njemačku 2010. godine.

Asanžov advokat Per Samuelson je saopštio da je u ime klijenta podnio krivičnu prijavu policiji. Kako je ukazala agencija AP, krivična prijava je podnijeta dan uoči najavljene posjete američkog predsjednika Baraka Obame Švedskoj.

Iz Vikiliksa su najavili da će slične prijave biti podnijete i u drugim zemljama, uključujući Njemačku i Dansku. U prijavi se navodi da se u koferu nalazio i laptop sa materijalom Vikiliksa, kao i "dokazi o ratnim zločinima" koje su navodno počinile američke snage u Avganistanu. Asanž tvrdi da mu je kofer nestao 27. septembra 2010. godine.

Nešto ranije, Raša tudej je prenijela da je Asanž zatražio od švedske policije da istraži navode o nezakonitom američkom djelovanju u EU protiv tog sajta, uključujući zaplijenu njegove lične imovine.

Asanž je, u prijavi na 48 strana podnesenoj policiji, predočio dokaze o istrazi koju je američka vojna obavještajna služba vodila protiv Vikiliksa i njega lično od 2009. godine, kao i o istrazi koju je prošle godine pokrenuo Federalni istražni biro (FBI).

"Tema ove prijave obuhvata dva događaja u koja su umiješane Švedska i Njemačka, u okviru javnosti poznatih aktivnosti FBI protiv Vikiliksa u Velikoj Britaniji, Danskoj i na Islandu od 2009. godine do sada", navedeno je u dokumentu.

Bonus video: