Švajcarska i dalje odolijeva krizi

Glavni pozitivni impuls privrednom rastu u periodu april-jun dala je potrošnja domaćinstava koja je skočila za 0,7 odsto,
0 komentar(a)
Švajcarska, zastava, Foto: Bloomberg.com
Švajcarska, zastava, Foto: Bloomberg.com
Ažurirano: 04.09.2013. 10:38h

Bruto društveni proizvod Švajcarske porastao je za 0,5 odsto u drugom tromjesečju ove godine u odnosu na prethodni kvartal, odnosno za 2,5 % na godišnjem nivou.

U saopštenju švajcarskog Državnog sekretarijata za privredu, navodi se da je glavni pozitivni impuls privrednom rastu u periodu april-jun dala potrošnja domaćinstava koja je skočila za 0,7 odsto, a prvi put za godinu dana investicije u opremu su povećane za značajnih 2,9 odsto.

Razvoj trgovinskog robnog bilansa imao je negavitni efekat na nivo BDP-a, s obzirom na pad izvoza i porast uvoza, piše u saopštenju i dodaje se da je, suprotno tome, bilans u sektoru usluga uravnotežen.

Što se tiče industrije i građevinarstva, u ova dva sektora zabilježen je pad aktivnosti u odnosu na prethodni kvartal, za 0,5 i 0,1 odsto, ali je više branši dalo pozitivan efekat na BDP, kao što je trgovina, saobraćaj, informacije i komunikacije, finansije i osiguranje, nekretnine, zdravstvo.

Bonus video: