Rusija upozorila građane da pažljivo biraju zemlje u koje putuju

Ruski diplomati objašnjavaju da su američki sudski procesi temeljeni na sumnjivim dokazima
0 komentar(a)
putovanje, Foto: Shutterstock.com
putovanje, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 03.09.2013. 10:07h

Kako je hapšenje ruskih građana i njihovo izručenje SAD-u postalo sve učestalije, Ministarstvo vanjskih poslova Rusije upozorilo je građane da pažljivo biraju mjesta na koja će putovati.

"Broj incidenata u kojima ruski građani bivaju zadržani u različitim zemljama svijeta na zahtjev američkih vlasti, a zatim im se sudi u SAD-u, se povećao. Posljednji takvi slučajevi bili su hapšenja Dmitryja Ustinova u Litvaniji, Dmitryja Belorossova u Španiji, Maksima Chukhrayeva u Kostariki i Aleksandera Panina u Dominikanskoj Republici", saopćili su iz Ministarstva vanjskih poslova na svojoj web-stranici.

Ministarstvo je preporučilo svim svojim građanima, koji imaju osnovane sumnje da američke vlasti imaju bilo kakvog interesa za njih, da se suzdrže od posjeta zemljama koje imaju dogovor o izručenju sa SAD-om.

Ruski diplomati objašnjavaju da su američki sudski procesi, koji uključuju praktično otete ruske građane, temeljeni na sumnjivim dokazima.

"Na kraju završavaju nezakonitim i predugim zatvorskim kaznama, kao u slučajevima Viktora Bouta i Konstantina Yaroshenka, koji su dobili po 25 i 20 godina zatvora", kažu diplomati i dodaju kako su glavni argumenti u procesima protiv Bouta i Yaroshenka bila svjedočenja tajnih agenata, a ne materijalni dokazi. Oba osuđenika su se izjasnili nevinim.

Ministarstvo je saopštilo kako diplomati i zaposleni u konzulatima rade na tome da pruže pravnu pomoć ruskim građanima koji se nađu u ovakvim situacijama, ali da su u trenutnim uslovima nade za uspjeh ovih slučajeva veoma male.

Ranije su ruski diplomati i vodeći političari osudili američku praksu zadržavanja njihovih građana u zemljama trećeg svijeta sa naknadnim izručenjem i suđenjem u SAD-u. Advokati ruskih osumnjičenika navode kako su vlasti često kršile pravila, a u nekim slučajevima su se poslužile i mitom i ucjenama kako bi dovele do izručenja, poput slučaja izručenja Viktora Bouta iz Tajlanda.

Bonus video: