FSB pretresla prostorije svemirskog centra: "Letjeće glave" zbog curenja tajni o raketnom sistemu

Državna svemirksa agencija Roskosmos saopštila je da njeno osoblje sarađuje sa agentima FSB-a na rasvjetljavanju jednog krivičnog djela
50 pregleda 6 komentar(a)
Ruski avion, Foto: Screenshot (YouTube)
Ruski avion, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 21.07.2018. 06:48h

Ruska Federalna bezbjednosna služba (FSB) pretresla je prostoprije jednog centra za svemirska istraživanja zbog sumnje u odavanje tajni u vezi sa hipersoničnim projektilom zapadnim špijunima, javlja BBC.

Državna svemirksa agencija Roskosmos saopštila je da njeno osoblje sarađuje sa agentima FSB-a na rasvjetljavanju jednog krivičnog djela.

Ruski dnevnik „Komersant“ piše da je osumnjičeno deset zaposlenih u objektu Roskosmosa koji se zove “TsNIIMash”. Objekat se nalazi u gradu Koroljov u Moskovskoj oblasti. Pretresena je direktorova kancelarija. FSB je takođe pretresao kancelarije Jedinstvene raketne i svemirske korporacije (ORKK) u Moskvi.

Rusko ministarstvo odbrane je u četvrtak objavilo video snimak dva nova hipersonična raketna sistema — „kinžal“ i „avangard“. Obje rakete mogu da nose nuklearne glave. Hipersonični projektili su inače više od pet puta brži od brzine zvuka.

Međutim, ruski vojni ekspert Pavel Felgenhauer kazao je za BBC da je skeptičan u vezi sa njihovom efikasnošću i odbacio snimak kao „propagandu“. Za istragu špijunaže je kazao da je „politička blamaža“.

Ipak, „Komersant“ piše da bi osumnjičeni u ovom slučaju mogu biti optuženi za izdaju.

„Utvrđeno je da je curenje poteklo od zaposlenih u objektu ‘TsNIIMash’“, kazao je listu izvor blizak FSB-u. Kako je naveo izvor, „mnoge glave će letjeti“ i ovo se neće završiti „sa nekoliko otpuštanja“.

Rusko ministarstvo odbrane je objavilo video snimak nove generacije raketa sposobnih da nose nuklearne glave. Na snimku se vidi da su neke ispalili bombarderi, dok su ostale ispaljene sa zemlje ili vozila u pokretu.

Predsjednik Vladimir Putin je sistem predstavio u martu. Tada je za raketu „kinžal“ kazao da dostiže brzinu od 12.000 km/h (10 puta brže od zvuka) i da joj je domet 2.000km. Ispaljuju je avioni MiG-31 ili Tu-22M3.

Kako ističe agencija Interfaks, „migovi“ opremljeni „kinžal“ raketama navodno već patroliraju iznad Kaspijskog mora.

Propaganda zasnovana na starim projektima

Pavel Felgenhauer koji izvještava o vojnim pitanjima u dnevniku „Ruskaja Gazeta“ tvrdi da supersonični projektili neće zaživjeti. Oni su kao neka vrsta tradicije da se ogromne rakete dovlače na Crveni trg, kaže on.

„To je propaganda, a predsjednik Vladimir Putin voli kad mu ruska vojska servira ovakve stvari. Na ovakvim projektima se radilo još u sovjetsko vrijeme, ali su još 1990-ih stavljeni na čekanje,“ ispričao je.

Zapadne oružane snage takođe pokušavaju da uplaše svoje parlamente kako bi dobili više novca. Stoga uvijek predstavljaju rusku prijetnju deset puta većom, tvrdi Felgenhauer.

„Kinžal“ je samo „iskander“ raketa (kratkog dometa) prikačena na avion — to stvara probleme jer nije predviđena za ovaj domet. Nema bojevu glavu koja može da se odvaja i ima veliku mogućnost da eksplodira dok je u atmosferi. Takođe ne može da gađa pokretne mete. Podaci o položaju mete moraju da se unesu prije lansiranja, objasnio je.

Ovakav sistem nije ni na koji način povećao nuklearnu prijetnju Rusije, zaključio je Felgenhauer.

Bonus video: