Snouden na bezbjednom mjestu čeka oca

Snouden nije ni u jednom trenutku bio u ruskom konzulatu u Hongkongu prije nego što je došao u Rusiju, naglasio je njegov advokat
0 komentar(a)
Edvard Snouden, Foto: Beta/AP
Edvard Snouden, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 31.08.2013. 11:44h

Bivši američki obavještajac Edvard Snouden trenutno se nalazi na bezbjednom mjestu u očekivanju da mu dođe otac, rekao je danas njegov advokat.

Snouden nije ni u jednom trenutku bio u ruskom konzulatu u Hongkongu prije nego što je došao u Rusiju, naglasio je njegov advokat.

Snoudenov advokat Anatolij Kučerena, kako prenosi Itar Tas, rekao je da mu je klijent prenio da nije posjetio niti jednu diplomatsku misiju i da sve glasine te vrste nemaju veze sa istinom.

Kučerena je kazao da je Snouden bio svjestan da je tražen i zato je stalno mijenjao mjesto boravka, i nije imao ni u jednom trenutku plan da uspostavi kontakt sa ruskim diplomatama, a u Moskvi je ostao jer su Amerikanci poništili njegov pasoš, te nije više mogao da napusti Rusiju.

Za to, kako je podvukao Kučerena, postoje dokazi.

Trenutno se Snouden nalazi na bezbjednom mjestu, kazao je advokat, dodajući da čeka oca kako bi razgovarali o budućnosti.

Prema njegovim riječima, Snouden je u periodu adaptacije, čita rusku literaturu na engleskom i uči jezik. On se, kako je prenio, oporavlja od noćne more kroz koju je prošao.

Kučerena u intervjuu za list „Komersant“ nije negirao da Snouden ima pristup internetu, i istakao da njegova prava nisu ograničena. Kada je riječ o informacijama koje dospijevaju u zapadne medije Kučerena je podvukao da se sve što se objavljuje zasniva na materijalima koje je njegov klijent podijelio medijima tokom boravka u Hongkongu.

Bonus video: