Anketa pokazala: Na izborima bi pobijedila Berluskonijeva partija

Berluskoni je ovog mjeseca iskoristio i posljednje pravo žalbe na presudu za utaju poreza
0 komentar(a)
Silvio Berluskoni, Foto: Rojters
Silvio Berluskoni, Foto: Rojters
Ažurirano: 30.08.2013. 16:24h

Ukoliko bi se u Italiji sada organizovali opšti izbori, pobijedila bi partija desnog centra Narod slobode Silvija Berluskonija, pokazuju rezultati danas objavljene ankete, uprkos tome što je bivši premijer osudjen za utaju poreza i umiješan u niz skandala.

Anketa koju je sproveo institut "Swg" za televiziju RAI pokazuje da bi Berluskonijevu partiju podržalo skoro 28 odsto birača, dok bi za Demokratsku partiju lijevog centra glasalo 24 odsto Italijana, a za pokret Pet zvjezdica 20 odsto, javio je AFP.

Na parlamentarnim izborima u februaru koji su doveli do dvomjesečnog političkog zastoja, Berluskonijeva partija je osvojila drugo mjesto, odmah iza Demokratske partije.

Anketa je sprovedena u utorak i srijedu, prije nego što je vlada pristala na zahtjev Berluskonijeve partije da ukine nepopularni porez na imovinu.

Partija Narod slobode i Demokratska partija, tradicionalni rivali na suprotnim stranama političkog spektra, trenutno čine nestabilnu vladajuću koaliciju koju predvodi premijer Enriko Leta.

Berluskoni je ovog mjeseca iskoristio i posljednje pravo žalbe na presudu za utaju poreza i prijeti mu izbacivanje iz parlamenta prvi put u političkoj karijeri.

Bonus video: