Bečki "Format: Gubici Hipo banke mogli bi doći do 3,5 milijarde eura

EU zahtijeva od austrijskih vlasti, koje su bile prinuđene da preuzmu Hipo kako bi je spasili od kraha, bržu razgradnju banke, koja puno košta
0 komentar(a)
Hipo banka, Foto: Delo.si
Hipo banka, Foto: Delo.si
Ažurirano: 30.08.2013. 11:06h

Gubitak Hipo Alpe Adria banke za tekuću godinu mogao bi prevazići sva očekivanja i dostići 3,5 milijardi eura, piše bečki "Format".

Uprava Hipo očekuje da će gubici u ovoj godini biti najmanje 2,4 milijardi eura, a u najgorem slučaju 3,5 milijardi eura, prenosi bečki nedjeljnik pozivajući se na planove za restruktuiranje i ukazuje da je u prošlosti uvijek najgori scenario bio realniji.

Nedjeljnik je imao uvid u povjerljiv plan za restruktuiranje banke, koji je predat Briselu.

EU zahtijeva od austrijskih vlasti, koje su bile prinuđene da preuzmu Hipo kako bi je spasili od kraha, bržu razgradnju banke, koja puno košta.

Ukoliko se obistine prognoze, Hipo banka bi u tekućoj godini ostvarila veći gubitak nego što je imala u proteklih pet godina.

"Format" naglašava da bi u najgorem slučaju, gubici do 2017. mogli dostići visinu od oko šest milijardi eura, iako osnovni scenario predviđa 3,5 milijardi eura.

Prema kriznom scenariju, koji prenosi nedjeljnik, naredne godine gubitak bi iznosio 854 miliona eura, zatim iznosio 699 miliona eura godinu dana kasnije, a potom 611, odnosno 556 miliona eura za dvije naredne godine.

Ovi scenariji, kako podvlači "Format", trebalo je da dospiju u javnost tek poslije parlamentarnih izbora.

Poreski obveznici biće prinuđeni, poručuje nedjeljnik, da pokriju veliki deficit, što proizilazi iz plana za restruktuiranje.

Bonus video: