Švajcarska: Katanac za svaku četvrtu privatnu banku

Polovina privatnih švajcarskih banaka je prošle godine smanjila broj zaposlenih, samo su one najveće otvorile nova radna mjesta
1 komentar(a)
Švajcarska, zastava, Foto: Bloomberg.com
Švajcarska, zastava, Foto: Bloomberg.com
Ažurirano: 30.08.2013. 08:36h

Svaka četvrta privatna banka u Švajcarskoj biće ugašena u naredne tri godine, navodi se u zajedničkoj studiji mreže nezavisnih firmi KPMG i Univerziteta Sen Gal.

Privatne banke u Švajcarskoj su 2012. godine u prosjeku privukle za četiri odsto veći kapital u odnosu na prethodnu godinu, zahvaljujući dobrim finansijskim plasmanima, ali prema procjeni stručnjaka svaka četvrta privatna banka mogla bi prestati sa radom u naredne tri godine, prenio je švajcarski list 24 sata.

Velike švajcarske privatne banke su povećale proširile obim svojih proizvoda i povećale profit, ali za finansijske institucije s kapitalom manjim od pet milijardi franaka situacija je kritična.

Tokom prošle godine ugašeno je 13 privatnih banaka, tako da je sa radom nastavilo njih 148, a kako se procjenjuje 25 do 30 odsto od tih preostalih biće zatvoreno u naredne tri godine zbog neprestanog pritiska iz inostranstva.

Polovina privatnih švajcarskih banaka je prošle godine smanjila broj zapošljenih, samo su one najveće otvorile nova radna mjesta.

U prosjeku godišnja zarada zapošljenih u ovim institucijama ostala je na nivou iz 2011, na 213.000 franaka.

Bonus video: