Evropska komisija priprema tužbu protiv Gasproma

EK je najavila istragu kako bi utvrdila da li Gasprom narušava evropska pravila konkurencije, naročito u zemljama istočne i centralne Evrope
2 komentar(a)
Gasprom, Foto: Reuters
Gasprom, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.08.2013. 10:57h

Evropska komisija (EK) planira da sprovede istragu protiv ruske kompanije Gasprom do kraja godine i da podnese zvaničnu tužbu protiv te kompanije, zbog zloupotrebe monopolskog položaja na evropskom tržištu gasa.

Sekretar za medije EK, Marisa Gonsales Iglesias rekla je da je suviše rano da se govori o roku završetka istrage, prenosi Tanjug.

EK je saopštila da je ruska kompanija mogla da napravi prekršaj u tri moguća slučaja - prilikom podjela tržišta gasa, prilikom proširenja isporuka gasa i prilikom određivanja cijene za klijente i njeno vezivanje za cijenu nafte

Ona je dodala da, s obzirom da ne postoji nikakav zakonski rok za završetak antimonopolske istrage, ne može se reći kada će ona biti završena.

EK je najavila zvaničnu antimonopolsku istragu kako bi utvrdila da li Gasprom narušava evropska pravila konkurencije, naročito u zemljama istočne i centralne Evrope.

Radi se o Poljskoj, Letoniji, Litvaniji, Estoniji, Češkoj, Slovačkoj, Bugarskoj i Mađarskoj.

Konkretno, EK je saopštila da je ruska kompanija mogla da napravi prekršaj u tri moguća slučaja - prilikom podjela tržišta gasa, što otežava slobodne isporuke u zemlje članice EU, prilikom proširenja isporuka gasa i prilikom određivanja cijene za klijente i njeno vezivanje za cijenu nafte.

Prema evropskom zakonodavstvu, kazna za kršenje pravila konkurencije može da dostigne deset odsto godišnjeg prihoda kompanije, što je u slučaju Gasproma, više od deset milijardi eura.

Najveća kazna do sada je bila određena 2009. godine američkoj kompaniji Intel u visini 1,06 milijardi dolara.

Bonus video: