Berluskoni: Presuda ruši vladu

"Ali pitam se, ako se u čamcu nalaze dva prijatelja i jedan baci drugog u more, čija je krivica ako čamac onda skrene s kursa"
1 komentar(a)
Silvio Berluskoni, Foto: Beta/AP
Silvio Berluskoni, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 22.08.2013. 18:01h

Silvio Berluskoni nagovijestio je da bi presuda koja mu je izrečena po optužbi za utaju poreza mogla da sruši vladu, ali da će za to biti krivi njegovi protivnici.

"Oni će reći da je moja krivica ako ministri iz partije Narod slobode (PDL) razmišljaju da podnesu ostavke. Ali pitam se, ako se u čamcu nalaze dva prijatelja i jedan baci drugog u more, čija je krivica ako čamac onda skrene s kursa", rekao je Berluskoni u intervjuu za katolički nedjeljnik "Tampi".

PDL je partija desničarske orijentacije koju je Berluskoni osnovao i koja sa svojim "arhineprijateljem" Demokratskom partijom lijevog centra čini nestabilnu vladajuću koaliciju u Italiji.

Berluskoni, koji je podnio žalbu i u slučaju u kome je optužen za seksualne odnose s maloljetnicom i zloupotrebu položaja, po optužbi za utaju poreza osuđen je početkom mjeseca na godinu zatvora i privremenu zabranu rada u parlamentu.

Bivši premijer je ponovio i da se protivi toj presudi kao "sudskom masakru" protiv jednog političara "koga su izabrali milioni Italijana".

On je istakao i da je "lišen slobode govora", prenio je AP.

Odbor Senata, koji raspravlja da li bi Berluskoni trebalo da ode iz parlamenta, treba da se sastane 9. septembra.

Ministar unutrašnjih poslova Anđelino Alfano, jedan od glavnih savjetnika bivšeg premijera i sekretar njegove partije, pozvao je danas ljevičare da ne glasaju protiv Berluskonija.

Bonus video: