Njemačka zabrinuta za slobodu štampe u Britaniji

Britanske vlasti pravdaju Mirandino zadržavanje na aerodromu "borbom protiv terorizma"
3 komentar(a)
Gardijan, Foto: Beta/AP
Gardijan, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 21.08.2013. 11:35h

Nemačka vlada kritikovala je danas ponašanje Velike Britanije u sporu s listom Gardijan u okviru afere Snouden, navodeći da je zabrinuta za slobodu štampe u toj zemlji.

Njemački komesar za ljudska prava Markus Lening ocijenio je, u intervjuu za Berliner Cajtung, da je London "prekoračio crvenu liniju" u toj aferi.

Britanska policija zadržala je u nedjelju devet sati na aerodromu Davida Mirandu, partnera novinara Gardijana Glena Grinvalda, koji je objavljivao tekstove o programima nadzora Velike Britanije i SAD, na osnovu dokumenata koja je dostavio bivši saradnik američke Nacionalne bezbjednosne agencije (NSA) Edvard Snouden.

Policija je Mirandu zadržala pozivajući se na sporni zakon o borbi protiv terorizma, a tokom pritvora zaplijenila mu je i računar. Gardijan je juče objavio da je, na insistiranje vlasti, uništio poverljive dokumente o sistemu nadziranja američke NSA.

"Ima razloga za zabrinutost. Ujedinjeno Kraljevstvo ima dugu i jaku tradiciju poštovanja sloboda, ali način na koji su vlasti zadržale Mirandu na londonskom aerodromu smatram neprihvatljivim", izjavio je Lening.

Britanske vlasti pravdaju zadržavanje tog mladića na aerodromu "borbom protiv terorizma", međutim, njemački zvaničnik rekao je da u ovom slučaju ne uočava "nikakvu vezu s terorizmom".

"Sloboda misšljenja i sloboda štampe vodeće su vrijednosti Evropske unije. Mi moramo da odbranimo te slobode u Evropi i svugdje u svijetu, mediji postoje da bi kontrolisali politike omogućavajući javnost informacija, i u to ne smije biti sumnje", zaključio je Lening.

Bonus video: