Slovenija: Vlasti provjeravaju deset banaka

Stresnim testovima biće podvrgnute NLB, Nova kreditna banka Maribor i Abanka Vipa, Banka Celje, Gorenjska banka, Probanka, Factor, Unicredit banka, HAAB i Raiffeisen banka
55 pregleda 0 komentar(a)
Ljubljana, Foto: Pinterest
Ljubljana, Foto: Pinterest
Ažurirano: 20.08.2013. 15:13h

Slovenačka centralna banka najavila je provjeru i pregled kvaliteta sredstava deset banaka, uključujući i one u državnom vlasništvu, čime se ispunjava preporuka Evropskog savjeta iz juna.

Uz predstavnike Centralne banke i Ministarstva finansija, u odboru koji će pratiti provjeru stanja u bankama biće i posmatrači Evropske komisije, Evropske centralne banke, kao i Evropske kancelarije za nadzor banaka.

Stresnim testovima i pregledu kvaliteta sredstava biće, po preporuci EU, podvrgnute Nova ljubljanska banka (NLB), Nova kreditna banka Maribor i Abanka Vipa, Banka Celje, Gorenjska banka, Probanka, Factor, Unicredit banka Slovenija, Hypo Alpe Adria i Raiffeisen banka, prenosi Capital.ba.

Za sprovođenje stresnih testova imenovana je firma Oliver Wyman, a za pregled kvaliteta sredstava u bankama Deloitte i Ernst&Young.

Obaviće se i nezavisna procjena vrijednosti nekretnina kojima banke raspolažu, a svi rezultati pregleda stanja banaka trebalo bi da budu poznati do kraja godine.

Kako prenose slovenački mediji, ove provjere bi trebalo da pokažu koliko bi dodatnog kapitala trebalo bankama, prema različitim scenarijima razvoja situacije na finansijskom tržištu do 2015. i koliko su opterećene lošim kreditima.

Kako navode mediji, to je povezano sa zahtjevom Evropske komisije da se u bankama u kojima je vlasnik država sprovede revizija još prije nego što se njihovi loši krediti prebace na takozvanu lošu banku.

Bonus video: